időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Takács Péter: „Megvédjük a kamara által fenyegetett orvosokat”

Elek Nikoletta
2023.03.03. 05:45 2023.03.03. 09:07
Takács Péter: „Megvédjük a kamara által fenyegetett orvosokat”

A kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető, kedden elfogadott törvénymódosítással az orvosokat védjük meg, az új ügyeleti rendszer bevezetésével pedig sokkal jobb feltételeket kínálunk számukra – hangsúlyozta Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a magyar baloldal az emberek egészségügyi ellátását is képes veszélyeztetni a hatalomért, és minden alkalmat megragad, hogy az Európai Bizottsághoz szaladgáljon Magyarországnak ártani.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem a kormányt helyezi nyomás alá, hanem a betegbiztonságot veszélyezteti azzal, hogy visszaél a hatalmával, és azokat az orvosokat fenyegeti, akik esküjükhöz híven egyszerűen csak dolgozni és gyógyítani akarnak

– jelentette ki lapunknak Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a kamara – erős a gyanú, hogy a baloldal politikai megrendelésére  – három nap alatt 180 fokos fordulatot vett, és a magyar emberek ellátását veszélyeztetve bojkottra szólította fel a tagságot, az orvosokat. Ha ez nem lenne elég, még etikai eljárás alá vonták a Győr-Moson-Sopron vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután az tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Fontos hangsúlyozni: az etikai eljárás legsúlyosabb következménye az eddig kötelező kamarai tagság felfüggesztése vagy a kamarából való kizárás, ami a foglalkozásától való eltiltást eredményezheti.

Magyarul a MOK orvosokat fenyegetett azzal, hogy ha beállnak a betegellátás minőségét javító új rendszerbe, akkor nem dolgozhatnak többet orvosként. A most elfogadott törvénymódosítással ezt az eszközt kivettük a kamara kezéből, tulajdonképpen a saját kollégáinkat, az orvosokat védjük meg, ezentúl a kamarai tagság nélkül is dolgozhatnak.

Nem kötelező többé a kamarai tagság, hanem önkéntes. A törvény célja tehát, hogy a MOK többé ne tudjon visszaélni a hatalmával, és a betegek ellátása biztosított legyen – magyarázta az államtitkár, majd arról beszélt, hogy a betegek védelme érdekében milyen lépéseket tudnak tenni.

– Szerencsére az új ügyeleti rendszer nem csak háziorvosokkal működtethető. Mi viszont azt szeretnék, hogy a délután négytől este tízig tartó ügyeletet – ahol inkább a háziorvosi kompetenciákra van szükség – olyan szakember teljesítse, aki háziorvos vagy olyan személy – például háziorvos rezidens, belgyógyász szakorvos, sürgősségi rezidens –, aki a vonatkozó rendelet szerint ügyeleti szolgálatban helyettesítheti a háziorvost. Éppen ezért – ha a helyzet úgy kívánja – a jogszabály erejénél fogva havi két alkalommal a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeleti szolgáltatásban való részvételre – mutatott rá, majd az új rendszer előnyeit is kifejtette.

Az államtitkár szerint az új struktúrában részt vevő kollégáknak sokkal jobb feltételeket tudunk kínálni. Mint mondta, eddig ügyeletszervező cégek végezték az alapellátási ügyeletet, ami abszolút nem volt összehangolva a sürgősséggel. Nem utolsósorban körülbelül fele annyi pénzt fizettek az orvosoknak, mint amennyit az új rendszerben fognak kapni.

 – Az országos átlag alapján a bruttó orvosi órabér négyezer, négyezer-ötszáz forint volt, ami most az új ügyeleti rendszer bevezetésével több mint duplájára – hétköznap kilencezer, hétvégén 11 ezer forintra – emelkedik, mert a profitorientált ellátást szervező cégeket kikapcsoljuk a rendszerből. Tehát több pénzt tudunk adni az orvosoknak és azoknak az asszisztenseknek is, akik eddig bruttó ezerötszáz forintos órabért kaptak. Őket most hétköznap 2900, hétvégén 3500 forintos bruttó órabérrel tudjuk foglalkoztatni, a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók díja pedig még magasabb lehet

 – húzta alá.

Arra, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében a rezidensek segítségével fogják ellátni az ügyeletet, Takács Péter elmondta: szakorvosok és rezidensek is segítenek, de mind olyanok, akik megfelelnek az ügyeleti részvételre vonatkozó jogszabályoknak. Az államtitkár szerint a szakorvosjelöltek bizonyos szakmákban eddig is részt vettek az alapellátási ügyeletben, amivel a jogszabályok értelmében semmi probléma nincsen.

Ha a MOK által felbujtott orvosok bojkottja folytatódni fog, a megyei kórház orvosai is részt fognak venni az ügyeletben, ráadásul némelyikük még magasabb óradíjban fog részesülni, mint amit a kórházban kapna, tehát egész kiváló feltételekkel lehet ügyelni. A kollégák helytállnak addig is, ameddig a kamara által megfélemlített háziorvosok vissza nem nyerik a bátorságukat ahhoz, hogy önkéntesen csatlakozzanak

 – fogalmazott az államtitkár.

Takács Péter a Kincses Gyula vezette MOK politikai szerepvállalásra is reagált. Mint mondta, október végéig azt hitte, valódi szakmai párbeszédre kerülhet sor. Akkor azonban történt valami, ami kétségkívül alkalmas arra, hogy azt az érzetet keltse, itt politikai befolyásoltságról van szó.

 A belügyminiszterrel és az egészségügyi államtitkárral való kétórás egyeztetés után harmincnyolcezer tagnak azt üzenni, hogy nem tárgyal velük a Belügyminisztérium, felháborító és hazugság. Nem tudom elképzelni, hogy három nap alatt ne politikai utasításra cselekedtek volna 

– mondta az államtitkár. Kincses Gyula ráadásul a személyes blogján, a korábbi írásaiban is hozza magával az MSZP-s, DK-s attitűdöt. Ennek fényében pedig nem meglepő, hogy a kamara politikai aktorként lép fel – fűzte hozzá.

Takács Péter végül kiemelte azt is: meglepődött volna, ha a feljelentéskultúrát a vérében hordozó magyar baloldal nem fordult volna az Európai Bizottsághoz. Az államtitkár szerint a bizottságnak ugyanakkor semmi köze ehhez az ügyhöz, továbbá jelezte az EB-hez forduló Ujhelyi István szocialista EP-képviselőnek, hogy Ausztriát is jelentse föl, ugyanis ők most tárgyalják a kötelező kamarai tagságra vonatkozó kérdést – mutatott rá.

Ne feledjük, hogy a baloldal már a kampányban is arról beszélt: el kellene érni, hogy az orvosok is lázadjanak fel, mert azzal összeomlana az egészségügy és a kormány. A baloldal minden ürügyet megragad, hogy Brüsszelhez szaladgáljon Magyarországnak ártani. Itt viszont most a magyar emberek egészségügyi ellátása a tét, képesek azt is veszélyeztetni a hatalomért

– zárta szavait.

Borítókép: Takács Péter (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.