Mára kiderült, hol érzi magát a legjobban hazánkban a vadmacska

A fokozottan védett vadmacska a faanyagtermelést nem szolgáló, holtfában gazdag, változatos és háborítatlan erdei élőhelyeket kedveli, ilyen helyeken képes megélni és szaporodni – erre mutatott rá a két éve indult vadmacska-fajmegőrzési program. A kezdeményezés folytatódik.

2023. 03. 07. 10:00
Fotó: unknown Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig két éve kezdődött el a Pilisi Parkerdő, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark vadmacska fajmegőrzési programja, a kezdeményezés máris kézzelfogható eredményeket hozott – erről tájékoztatott a Pilisi Parkerdő Zrt. a vadvilág nemzetközi napján.

Kifejtették: a felmérésből fontos következtetéseket tudnak levonni, például azt, hogy a vadmacskák nagyon kedvelik a faanyagtermelést nem szolgáló, holtfában gazdag, változatos és háborítatlan erdei élőhelyeket.

Ezt úgy állapították meg, hogy a Budai- és Visegrádi-hegységben – a Pilisi Parkerdő szakembereinek aktív részvételével – tizenegy kihelyezett vadkamera segítségével célzottan vizsgálják a vadmacskák előfordulását, a populációkat és a megfigyelhető hibridizációt. Nehézséget okoz, hogy a területen a vadmacskaállomány zavartan él, hiszen az ember arrafelé mindenhol jelen van.

A Pilisi Parkerdő Zrt. jelezte: a három szervezet által 2021-ben indított fajmegőrzési program célja az 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett európai vadmacska fennmaradásának elősegítése és védelme.

Emellett fontos a „tisztavérű” vadmacska genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása az erdei ökoszisztéma szabályozása és a biodiverzitás megőrzése érdekében. – Az őshonos ragadozófajok – mint például a vadmacska – fenntartják az élőhelyeken kialakult ökológiai egyensúlyt, és eltűnésük vagy populációjuk jelentős csökkenése komoly károkhoz vezethet – tették hozzá.
Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója is arra mutatott rá, hogy a szakmai munkájuk középpontjában is elsősorban az erdő ökológiai egyensúlyának fenntartása és helyreállítása, a biodiverzitás biztosítása és növelése áll.

Ebben a feladatban kiemelt jelentőségű a védett fajok élőhelyeinek rekonstrukciója, hiszen sokszor ezek a növény- és állatfajok tevékenységünk legfőbb indikátorai: ahol képesek újból megélni és szaporodni, ott ökológiai értelemben jól működik az erdő 

– fűzte hozzá.
A programhoz kapcsolódva május 20-án jótékonysági erdei futóversenyt és családi napot szervez a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő támogatásával. A nevezési díjakból befolyó összeget a vadmacska fajmegőrzési program finanszírozására fordítják.

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban nyilvánította március 3-át a vadvilág nemzetközi napjává. Ötven éve, 1973-ban ezen a napon írták alá a veszélyeztetett állatok és növények kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt. 

A vadvilág nemzetközi napjának célja felhívni a figyelmet a Föld vadon élő állat- és növényvilágának sokszínűségére, illetve mozgósítani a veszélyeztetett állat- és növényfajok fokozottabb védelme és megőrzése érdekében.

Borítókép: a vadmacska a háborítatlan erdőket kedveli (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.