Még a válság sem állhatja útját a baloldali önkormányzatok milliós jutalmainak

Az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál a koronavírus-járvány és a háborús infláció ellenére is röpködtek a jutalmak tavaly – derült ki a Tűzfalcsoport adatgyűjtéséből.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 03. 29. 13:28
BARANYI Krisztina
Budapest, 2019. november 25. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Karácsony Gergely fõpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a városházán 2019. november 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap átvizsgálta a fővárosi kerületeket és a vidéki településeket, és megállapították, hogy a mértékletesség ma sem tartozik a balliberális erények közé.

Példaként említették, hogy a XV. kerület jegyzője 2014-től 2019 végig Lamperth Mónika volt, a rákövetkező három évben pedig korábbi helyettese, Filipsz Andrea került a helyére. A Tűzfalcsoport szerint Lamperth a távozása előtt még 2+1,4 millió forint jutalomban részesült, míg utódja 2020 és 2022 között, a járványos, háborús évek alatt 4,3+2,35 millió forintot kapott. Ez azt jelenti, hogy összesen 6,65 millió forintot vihetett haza a fizetésén felül jutalom és céljutalom címén.

Filipsz Andrea a jutalmak mellé 18 millió forint lelépési pénzt kapott, és titoktartásra kötelezték a SzótKérek.hu beszámolója szerint.

A Baranyi Krisztina vezette Ferencvárosban sem jártak rosszul a vezető tisztségviselők. Két év leforgása alatt több mint 27 millió forinttal emelték meg az irodavezetők javadalmát. 

A prémium magában foglalta az országgyűlési választás lebonyolításában való részvétel címén kiosztott összegeket is.

A kerület honlapja szerint körülbelül tucatnyian lehetnek érintettek. Amennyiben mindenki ugyanannyit kapott, ez fejenként évi 1,13 millió forintos extra pénzjuttatást jelenthet – írják.

A jegyző és a két helyettese sem panaszkodhatott. Ők tavaly és tavalyelőtt összességében majdnem 11 millió forint jutalomban részesültek – állapította meg a Tűzfalcsoport.

Hozzátették, hogy az általuk vizsgált településekre és időszakra általában jellemző, hogy a polgármesterek önmérsékletet tanúsítottak, az alpolgármesterekre viszont ez már nem minden esetben igaz. 

Felidézték, hogy Kispest kapcsán rendelkezésükre áll egy olyan 2021-es adatsor, amiben az szerepel: „Alpolgármesterek: 2 100 000 Ft/3 fő.” Úgy vélik, hogy ez eltörpül a jegyző csaknem 2,6 milliós bónusza mellett.

A Tűzfalcsoport cikke szerint a XIX. kerületben az igazgatók az igazi királyok. 

Az említett évben ketten kaptak 2,7 milliós prémiumot, s tavaly egyvalaki közel 3,9 millió forintot.

Több esetben olyan megjegyzéseket is találtak, miszerint a sok százezres prémiumot a koronavírus-járvány okozta megnövekedett munkateher, valamint a 2022-es választások lebonyolításában való közreműködés indokolta.

Ezzel szemben sikerült olyan településeket is találnia a lapnak, ahol a válság ellenére egyáltalán nem fizettek jutalmakat.

Borítókép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a Városházán 2019. november 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.