Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

NMHH: A digitális médiatartalmak új szintre emelték a tévénézést

Majdnem teljesen eltűntek az analóg televíziócsatornák, néhány éven belül a kábeltelevíziós rendszerekből is kiszorulnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 09. 11:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az analóg televíziók helyét a digitális szolgáltatások vették és veszik át – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-vel. A digitális médiatartalmak internetalapú továbbításának két, szinte azonos technológiai alapokon nyugvó megoldása terjedt el: az OTT-TV és az IPTV. Az NMHH arra hívta fel a figyelmet, hogy a két rendszer között jelentős különbségek vannak. 

A felhasználó az internetkapcsolatán keresztül tudja elérni azokat a videostreaming-szolgáltatókat, amelyeket Internet TV Service Providernek (ITVSP) vagy a ma divatos nevén OTT-TV-szolgáltatónak hívnak 

– tették hozzá. A legismertebb OTT-TV-szolgáltatók: a YouTube, a Netflix, az ITT/OTT.TV, a Hulu, az Amazon Prime Video, a Disney+ és a HBO Max – írták.
A közlemény szerint a felhasználók teljes egészében ugyanazt az internet-hozzáférést használják az OTT-TV-szolgáltatások igénybevétele során, amelyet egyébként a többi IP feletti szolgáltatás is használ. Ezért a felhasználói internetkapcsolat sebességének változása jelentős minőségromlást okozhat a továbbított médiatartalom lejátszásában. Ilyen hibajelenség lehet, hogy egy-egy pillanatra megakad a lejátszás, elmegy a kép és/vagy a hang, vagy akár hosszú időre leáll a lejátszás. A hibák csökkentése érdekében a kiválasztott tartalom több, különböző minőségben is rendelkezésre áll a lejátszás alatt.

Az IPTV-szolgáltatásra térve arról tájékoztattak, hogy az szintén IP-alapú médiatovábbítást alkalmaz, ám mindezt garantált minőségben teszi. Ez nem a publikus internethez, hanem közvetlenül az internetszolgáltató IP-alapú menedzselt hálózatához csatlakozik. 

Mivel egy ilyen hálózat kiépítése, fenntartása és az erre épülő szolgáltatások bevezetése jelentős költséggel jár, ezért szinte kizárólag a már piacon lévő és jelentős hálózati infrastruktúrával rendelkező távközlési szolgáltatók alakítottak ki IPTV-rendszereket.  Néhány ismert IPTV-szolgáltató: Magyar Telekom, Verizon Fios TV, DirecTV Stream, Movistar+, Orange TV – fűzték hozzá.
Mint az NMHH közlemény fogalmazott, 

mind az OTT-TV, mind pedig az IPTV esetén elérhető számos olyan kiegészítő szolgáltatás is, amelyeket ma már természetesnek veszünk, ha leülünk egy TV-készülék elé.

Ilyen a Video-on-Demand (VoD) szolgáltatás, amely egy modern, digitális videótékaként alkalmas arra, hogy a különböző eszközök grafikus, könnyen kezelhető felületén a felhasználók kiválaszthassák az őket érdeklő audiovizuális tartalmakat. A Timeshift (időcsúsztatás) szolgáltatás a technológiai fejlődés egyik „élvezeti cikke”, míg a Personal Video Recorder (PVR) egy személyes célokat szolgáló digitális felvevőeszköz. Az NMHH szakemberei szerint az IPTV és az OTT-TV-szolgáltatás ugyanazt a felhasználói élményt nyújthatja, feltéve, hogy sem a hálózat, sem pedig a rendszer szoftveres működtetése nem gátolja ebben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Jeshoots/Unsplash)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.