Eredményesnek bizonyult a brüsszeli hadjárat, tizenöt ország foglalt állást hazánkkal szemben

Az LMBTQ-szervezetek és a gyermekvédelmi törvényt támadó politikusok nagy nyomást helyeztek a vonakodó országokra.

2023. 04. 11. 16:17
null
US-LIFESTYLE-GAY PRIDE PARADE Fotó: TIMOTHY A. CLARY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament mellett összesen 15 uniós tagállam jelezte, hogy támogatja a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárást. 

A tagállamok eredetileg március 27-ig csatlakozhattak volna az Európai Bizottság által indított perhez, az Európai Unió Bírósága ugyanakkor április 6-ra módosította az eredeti határidőt, amelynek eredményeként újabb országok – köztük Svédország és Finnország – is jelezték a szándékukat. 

A finn kormány épp azon a napon jelentette be, hogy támogatja a gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárását, amikor Magyarország támogatásával, 31. tagállamként belépett a NATO-ba. Finnország csatlakozására reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára úgy reagált: 

finn barátainknak a tisztesség dolgában még van mit tanulni. Pitizni, amíg el nem érek valamit, és utána rögtön hátat fordítani, ilyet tisztességes ember nem csinál, ezzel nem rólunk, hanem magukról állítottak ki bizonyítványt

– vélekedett Menczer Tamás. 

Az utolsó órákban ugyanakkor a németek, a franciák, a görögök és a szlovénok is támogatásukról biztosították az EB-t. Végül így 15 tagország – Svédország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Portugália, Írország, Ausztria, Dánia, Málta, Spanyolország, Finnország, Németország, Görögország, Szlovénia, Franciaország – és az Európai Parlament foglalt állást Magyarországgal szemben. A kampány során, de különösen az utolsó napokban a gyermekvédelmi törvényt elítélő politikusok és az LMBT érdekvédelmi szervezetek is egyre nagyobb nyomást helyeztek a vonakodó országokra. Emmanuel Macron francia államfőt például hivatalos levélben kérték fel a francia politikusok, hogy számos más, uniós tagállamhoz hasonlóan lépjen fel Magyarország ellen.

 Az ukrán civil szervezetek szintén a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárás támogatását sürgették, mondván: az Euró­pai Bizottság által indított per jó lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák »a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését« az unióban.

Az ukrajnai civil szerveztek mellett ugyanakkor a hazai LMBTQ-szervezetek is kivették a részüket a nyomásgyakorlásból. A civil szervezetek az első naptól kezdve egy rendkívül intenzív kampányt folytattak, amelyben Magyarországról a Háttér Társaság és a Budapest Pride vett részt. A nemzetközi összefogáshoz pedig a Forbidden Colours oldalán indított petícióval toborozták az országokat.

Cseh Katalin szintén a magyar gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedett az Európai Parlamentben. A momentumos EP-képviselő március 14-én közös fényképezkedésre hívta azokat a baloldali képviselőket, akik szintén ellenzik a magyarországi gyermekvédelmi törvényt. A politikusról és párttársairól megjelent egy videó is, amelyben szintén a gyermekvédelmi törvény ellen, és az LMBTQ-jogok mellett kampányolnak. 

Közben Karácsony Gergely a közösségi oldalán ismét támogatásáról biztosította az LMBTQ-közösséget. A főpolgármester egy szivárványzászlós kép kíséretében kijelentette: Budapesten mindenki otthon érezheti magát, függetlenül attól, hogy kire szavaz, miben hisz, vagy hogy kit szeret.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Timothy A. Clary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.