Hatalmas élményben lehet részük a Bethesdában gyógyuló gyerekeknek

A Liget projekt kezdeményezése révén évente ezer gyógyuló kisgyermek kap különleges ajándékot.

2023. 04. 26. 14:13
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élményléghajózást kapnak ajándékba a Bethesda Gyermekkórházban gyógyuló gyerekek – jelentették be a Városligetben tartott szerdai sajtótájékoztatón az intézmény, a Városliget Zrt. és a BallonKilátó Zrt. vezetői. 

A tájékoztatás szerint a Bethesda Gyermekkórház, a Liget Budapest projekt és BalloonFly ballonkilátó különleges együttműködése révén évente ezer, két hétnél tovább gyógyuló gyermek emelkedhet a magasba egy szülője és gyógyítója társaságában, ezzel könnyítve meg a búcsút, a való világba való visszaemelkedést. A különleges élményt továbbá a kórházban működő speciális terápiás csoportok, krónikus táborozó kisbetegek és gyógyítóik is ajándékba kapják a terápia végeztével 

– derült ki. A jótékonysági kezdeményezés költségeit a Liget Budapest és a BalloonFly közösen finanszírozzák. 

Gyorgyevics Benedek, a  Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint egy ilyen jellegű együttműködés igazán megérinti az ember lelkét, és mindenki több lesz azáltal, hogy abban részt vehet. Mint mondta, a Liget projektben már a kezdetektől kiemelt hangsúlyt kapott a társadalmi felelősségvállalás és az egyenlő hozzáférés, a projekt tervezésekor ezért 140 civil szervezet képviselőivel egyeztettek, és az általuk megfogalmazott félezer javaslat több mint 90 százalékát figyelembe vették a megvalósítás során.

Velkey György János kórházigazgató, Gyorgyevics Benedek a Liget Zrt. vezérigazgatója és Nagy Balázs a BallonKilátó Zrt. cégvezetője átadják az egyik kisgyereknek a ballonozásra jogosító jegyet (Fotó: Mirkó István)

A Bethesda Gyermekkórház igazgatója arról beszélt, hogy 

az intézmény fekvőbeteg osztályain évente átlagosan 12 ezer gyermeket gyógyítanak, akik közül mintegy ezren hosszabb ideig tartózkodnak ott. Számukra különösen fontosak a szimbólumok, a megállók, az ünnepek, ettől lesz maradandó, igazi örömünnep a gyógyulás.

Ezért is volt nagy öröm, amikor pozitív visszhangra talált az ötletük a Városliget és a BalloonFly vezetői körében – hangsúlyozta Velkey György. Az intézmény főigazgatója kitért arra is, a korábbiakkal ellentétben az utóbbi néhány évben már úgy érzik, otthon vannak a Városligetben. Mint fogalmazott, 

 a parkot a saját kertünknek is tekintjük, a kórházat pedig a Városliget részének, amely egy jó érzést, egyfajta identitást ad nekünk is.

A tavaly májusban útnak induló légballon egy talajhoz rögzített, héliumgázzal töltött léghajó, amely gyakorlatilag egy szabadtéri liftként működik a Széchenyi fürdő szomszédságában található Mimóza-dombon. A ballonkilátó – amelynek formája és színvilága a Városliget nagyjátszóterén lévő kistestvéréhez hasonlóan Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idézi fel – mintegy öt perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, s szintén öt perc alatt tér vissza a felszínre. Fedélzetén a pilóta mellett legfeljebb harminc, hat éven felüli utast szállíthat, akik tiszta idő esetén a teljes Városligetet és a fővárost is megcsodálhatják. A ballonkilátó tervezése során kiemelt hangsúlyt kapott a biztonsági előírások betartása, tehát a használata teljesen veszélytelen, sőt minden eleme megfelel a szigorú szabványoknak. 

Fotó: Mirkó István

Borítókép: A Bethesda Gyermekkórházban meggyógyult gyerekek a hőlégballonnál a Városligetben (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.