„Karácsony Gergelytől kellene megvédeni a ligetet”

Kezdeményezi a Városliget örökségvédelmét a főpolgármester annak ellenére, hogy semmit nem tettek annak megújulásáért. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak kiemelte: ha a főpolgármesteren múlt volna, a látványos fejlesztések nem kezdődtek volna el a területen.

2023. 04. 18. 4:45
2021.08.16. Budapest A Liget-projekt keretében megvalósuló fejlesztések. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Érthetetlen, hogy a főpolgármester folyamatosan tiltakozott a Városliget fejlesztése és zöldítése ellen, most pedig meg akarja védeni azt. Mégis mitől? Pont Karácsony Gergelytől kellene megvédeni  a ligetet 

− reagált megkeresésünkre Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője arra, hogy Karácsony Gergely kezdeményezni akarja a Városliget örökségvédelmét. A frakcióvezető úgy fogalmazott: a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épülete ugyanis sorra nyeri a rangosabbnál rangosabb nemzetközi díjakat, a Millennium Háza és a ballonkilátó pedig a boldog békeidőket idézi. Emellett igen jelentősen nőtt, illetve megújult a zöldfelület, eltűntek az indokolatlan betonfelületek, felszíni parkolók, rendezett lett a terület, a sportolók, a családok és a turisták új helyszíneket fedezhetnek fel, miközben a park mindenki számára kikapcsolódást nyújt. − Ez ellen tiltakozott Karácsony Gergely, ha rajta múlt volna, ez most mind nem lenne. Ebből is látszik, kinek fontos Budapest fejlesztése, és sajnos az nem a főpolgármester − hívta fel a figyelmet Wintermantel Zsolt.

− Legyen száz év múlva is zöld a tavasz Budapesten: kezdeményeztük a Városliget örökségvédelmét − írta hét végi Facebook-posztjában a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelkedő alkotásnak nevezte a Városligetet, amelynek szerinte védelem jár, értő gondoskodás és érzékeny fejlesztés. Emlékeztetett, hogy ez volt az első igazi városi közpark a világon, amely a város területén, a városi polgárok kívánságára és részben közadakozásból épült, a kor egyik kiváló tájépítészének tervei alapján.

„Elkötelezettek vagyunk a történeti értékek és a zöldfelületek védelme iránt, ezért különösen fontos, hogy Budapest – és egyben Magyarország – első közparkja védelmet, történeti kerti státust kapjon. Erre ad lehetőséget a kulturális örökségvédelemről szóló törvény, amely lehetőséget adott arra, hogy a kezdeményezést beadjuk”− hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Ismert, a főpolgármester régóta ágál a Liget-projekt ellen. A balliberális városvezető korábban, még zuglói polgármestersége idején polgári engedetlenségre is buzdított, amikor úgy fogalmazott: „Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit.”

Emlékezetes, hogy tavaly a Fővárosi Közgyűlésben heves vitát váltott ki Karácsony Gergely nyilatkozata, amelyben a felépült Magyar Zene Házára célozva úgy fogalmazott: „A XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.” Karácsonyt bocsánatkérésre szólította fel Láng Zsolt, akkor a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. „Ez a mondat minimum egy bocsánatkérést megérdemel, mert ekkora bunkóságot mondani Budapest főpolgármestereként, ilyenre nem volt példa 1990 óta” – jelentette ki akkori felszólalásában Láng Zsolt.

A szenteltvíztartós megjegyzés következtében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közleményt adott ki, amelyben bocsánatkérésre szólították fel a főpolgármestert. Karácsony erre úgy reagált: „Elismerem, a hasonlat erős, talán sokaknak túlzottan is az. Tőlük elnézést kérek” – fogalmazott. Rögtön utána azonban hozzátette: „Igen, azt gondolom, hogy a XXI. században egy több száz éves parkban építkezni bűn. Szentségtörés.” Karácsony azt is állította – mint később kiderült, alaptalanul –, hogy a Magyar Zene Háza körüli platánfák ki fognak pusztulni, mert „a gyökereik mocsaras talajon alakultak ki”, ezért azokat drasztikusan érinti egy ilyen beruházás.

Borítókép: A Liget-projekt keretében megvalósuló fejlesztések (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.