Csokoládét hívtak vissza a forgalomból májkárosító, rákkeltő hatása miatt

Súlyosan mérgező hatása miatt vonta vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a terméket. Az aflatoxinok képződése korábban a trópusi, szubtrópusi országok terményeire volt jellemző, azonban újabb kutatások szerint a klímaváltozás következtében előfordulásuk hazánkban sem zárható ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 03. 15:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Étcsokoládét hívtak vissza határérték feletti aflatoxintartalom miatt. A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 100 grammos kiszerelésű, L22343 tételszámú, 2024. március 9-ei minőségmegőrzési idővel rendelkező mandulás csokoládét ne fogyasszák el.
A Nébih a honlapján ismerteti, hogy az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelyeknél a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxintartalmát uniós jogszabály írja elő.

A Belgiumból származó édességek gyártója a Kim's Chocolates (Belgium), forgalmazója pedig a Brand Mix Kft. (Budapest).
A termékről Belgiumból érkezett bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.