Menczer Tamás: A kormánynak fontos a környezet védelme

A településfásítási program is mutatja, hogy a kormány számára fontos a teremtett környezet védelme – mondta Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője kedden Zsámbékon, ahol az országos program részeként fákat ültettek.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 04. 18. 17:14
MENCZER Tamás; HORVÁTH László; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Településfásítási program – Faültetés Zsámbékon (Fotó: MTI/Kovács Attila) Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menczer Tamás hangsúlyozta, hogy sokan beszélnek a környezetvédelemről, az igazán lényeges azonban az, kik azok, akik tesznek is érte.

Elmondta, hogy az országos településfásítási program mostani, harmadik körében a tízezer főnél kisebb települések vehettek részt.

A zsámbéki eseményen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rámutatott, hogy a klímaváltozással szemben cselekvéssel kell fellépni, ehhez járul hozzá minden egyes elültetett fa, hogy az élhető környezet, az egészségesebb levegő ne kiváltság legyen, hanem alapvetés mindenki számára.

A kormányszóvivő szerint egy nemzetről sokat elárul az, hogyan gondolkodik természeti kincseiről, hogyan őrzi meg azt a következő generációknak, és ebben a tekintetben Magyarországnak nincs semmi szégyellnivalója.

Kiemelte, hogy Magyarországon kétmillió hektárt borít erdő, a kormány pedig az elmúlt években uniós összehasonlításban is példaértékű intézkedéseket tett ennek növelésére. Hozzátette, hogy a klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik célkitűzése az erdőborította területek arányának 27 százalékra növelése.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy az országfásítási program első két ütemében 36 ezer fát ültettek el, a harmadik ütemben pedig 450 településen tízezer fát ültetnek el, így 2023 végére 1800 helyszínen összesen 46 ezer sorfát ültetnek el.

Emlékeztetett, hogy az újszülöttek erdeje kezdeményezés során minden újszülöttre legalább tíz elültetett fa esik majd, valamint arra is, hogy a 2021. évi Egy a természettel vadászati és természeti világkiállításra 22 állami erdőgazdaság területén 22 hektár emlékerdőt telepítettek.

Horváth László, Zsámbék polgármestere elmondta, a város egy szép kezdeményezés nyertese. Megjegyezte, hogy a fásítási programban való részvétel lehetőségére nyolc perc alatt csaptak le az ország települései. Szólt arról is, hogy a jelenlegi önkormányzati ciklusban kiemelkedően fontos témakör a klímavédelem, és meg kell tudni szólítani a fiatalokat, akik továbbviszik ezt az ügyet.

Petrik János, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az erdészek fontos feladata az erdőterületek megőrzése és növelése, mindezt a természet iránti alázattal, fenntarthatóan kell megvalósítani. Hozzátette, hogy a parkerdő 65 ezer hektáros területet kezel, és évente 30 millió látogatói alkalmat regisztrál, ami az erdők ökoszisztémáját nagy mértékben igénybe veszi, erre is oda kell figyelniük.

Kiemelte, hogy azok a fák, amelyeket ma ültetünk, gyermekeinket, unokáinkat szolgálják majd ki, és a természet iránti alázatot, a szakértelmet, tapasztalatot át kell adni a jövendő generációknak.

Idén harmadik alkalommal jelentkezhettek a tízezer főnél kisebb települések az Agrárminisztérium településfásítási programjára. A januárban indult igénylés során 13 fafajból, tízezer fa állt rendelkezésre, amelyből idén tavasszal és ősszel több mint 450 település zöldülhet. A sikeresen pályázó kistelepülések minimum tíz, maximum harminc sorfát igényelhettek, például amerikai és ezüsthársat, fehér epret, hegyi és korai juhart, magas kőrist vagy puszta szilt. A belterületi ültetésre alkalmas, 10-14 centiméter törzskörméretű, fafajtól függően kettő–öt méter magas, három-négy éves éves földlabdás vagy konténeres sorfák kiszállítását a támasztókaróval, törzsvédő hálóval, valamint takarómulccsal együtt a Kefag Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi. A program szakmai koordinátora az Országos Erdészeti Egyesület, amely egy helyi erdész szakember jelenlétét is biztosítja az ültetéseknél.

Borítókép: Településfásítási program: faültetés Zsámbékon (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.