Tizenötezer orvos nemet mondott a kamarának

Tizenötezer orvos nem lépett a Magyar Orvosi Kamarába – derül ki a szervezet saját adataiból. Takács Péter egészségügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosi kamara sokakat úgy léptetett vissza, hogy ők kifejezetten tiltakoztak ez ellen.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 19:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak nem volt célja megszüntetni a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), ezért indifferensnek tartja, hogy az orvosok többsége önkéntesen visszalépett a kamarába – nyilatkozta az Atv.hu-nak Takács Péter. Az egészségügyi államtitkárt a Népjóléti Bizottság ülése után kérdezték arról, hogy sikerként vagy kudarcként értékelik-e, hogy 15 ezren nem léptek vissza a MOK-ba. 

Orvos 
Borítókép: Takács Péter (Fotó: Bach Máté)
Takács Péter arról is beszámolt, hogy sok felháborodott e-mailt kapott, hogy az orvosok nem értettek egyet a kamara mostani elnökségével.  Fotó: Bach Máté

– Nagyon sok olyan kollégát ismerek, aki ugyan a jelenlegi elnökség céljaival meg módszereivel nem ért egyet, de harminc éve kamarista és visszalépett az orvosi kamarába. Igazából én ennek nem tulajdonítok jelentőséget – jelentette ki. 

 

Furcsa orvosi regisztrációk

Takács Péter arról is beszámolt, hogy sok felháborodott e-mailt kapott, hogy az orvosok nem értettek egyet a kamara mostani elnökségével. 

Volt, aki annyira nem értett egyet a mostani elnökséggel, hogy nem elégedett meg egy passzív be nem lépéssel, hanem elküldte, hogy ő nem szeretne belépni. És kapott egy köszönő e-mailt, hogy megerősítette a tagságát

− idézett fel egy furcsa esetet. Mint ismert, a magyar kormány azzal az indokkal szüntette meg a kötelező kamarai tagságot, hogy a Magyar Orvosi Kamara megítélésük alapján veszélyeztette a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjogot azzal, hogy nyomást gyakorolt az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A kabinet szerint azzal ugyanis, hogy a MOK az új ügyeleti rendszer működését akadályozta és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyeztette, megszegte demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe vette saját céljait, veszélybe sodorta a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát. 

Itt érdemes felidézni Svéd Tamás, a MOK titkára februári 18-i, Népszavának tett nyilatkozatát.

„Nem lehetséges hatékonyan olyan nyomásgyakorlást végigvinni, amely valamilyen módon nem csapódik le a betegeken is. Nekünk a lakosságot is meg kell szólítanunk és magunk mellé kell állítanunk” – jelentette ki akkor a titkár. 

 

Gyurcsány-párt szócsöve

A kamara baloldali kapcsolatait erősíti, hogy a 2019-ben megválasztott jelenlegi elnök, Kincses Gyula a második Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára volt. Az az Újratervezés nevű csoport támogatta az indulásban, amelynek számos, baloldali párthoz köthető tagja volt. Anonimitást kérő forrásunk már a tisztújítás idején figyelmeztetett: 

a baloldalhoz köthető orvosok a kamarát trójai falónak használnák, hogy egykori bukott politikusoknak segítsenek visszatérni az aktuálpolitikai csatározásokba, 

és Kincses pozícióba kerülése esetén a kamarából valós szakmai szervezet helyett valójában politikai funkciót ellátó gyurcsányista szócső válhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.