A határainknál is megjelenhetnek a szudáni menekültek

– Mivel a szudáni régió konfliktusoktól terhes, lehetséges, hogy a korábbinál több szudáni jelenik majd meg az Európai Unió határainál – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: az Európai Unió közvetetten óriási pénzt tesz az embercsempészek zsebébe, és ez a meggyengült közbiztonság miatt végül dupla költséget jelent.

2023. 05. 12. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A menekülők jelenleg nem feltétlenül lépik át Szudán határait. Mivel azonban a régió konfliktusok által sújtott, lehetséges, hogy a korábbinál több szudáni jelenik majd meg az Európai Unió határainál – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója, akit legfrissebb elemzéséről kérdeztünk. 

Szudán, menekült
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előrejelzései szerint akár 860 ezer fő vándorolhat el Szudánból. Fotó: AP/Marwan Ali

Mint ismert: Szudánban – amely Afrika harmadik legnagyobb területű országa, és csaknem 47 millió embernek ad otthont –, az Abdel Fattah al-Burhan vezette szudáni fegyveres erők (SAF) és a Mohamed Hamdan Dagalo vezette félkatonai alakulat, a Rapid Support Forces (RSF) között fegyveres konfliktus tört ki április közepén. A Migrációkutató Intézet kutatásában kifejtik, a feszültség eszkalálódása miatt már mintegy 115 ezren menekültek el Szudánból a szomszédos országokba, zömében Egyiptomba, Csádba és Dél-Szudánba, valamint 450 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét a harcok miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előrejelzései szerint akár 860 ezer fő vándorolhat el Szudánból. 

 

Magyarország határainál is megjelenhetnek a szudáni menekültek

– Azok a polgárok, akik Európába szeretnének menni, a csempészútvonalak kiépítettsége miatt jellemzően Egyiptom és Líbia felé veszik az irányt. Ezekből az országokból a Földközi-tengeren át jönnek Olaszország és Málta vagy Görögország és Ciprus térségébe. 

Utóbbi felől érkezők akár Magyarország határainál is megjelenhetnek

– mondta a kutató. Hozzátette: a civil lakosságnak nemcsak a harcok jelentik a problémát, hanem az is, hogy a legtöbb segélyezési műveletet felfüggesztették, vagy a szervezetek jelentős mértékben csökkentették az aktivitásukat a biztonság hiánya miatt. 

A Világélelmezési program pedig azt közölte, hogy Szudán-szerte majdnem 17 ezer tonna élelmiszert loptak el a szervezet raktáraiból. 

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy ha a harcok folytatódnak, akkor akár 2,5-3 millió fővel nőhet az éhezés és az alultápláltság által fenyegetett szudániak száma. – Már eddig is csaknem 16 millióan szorultak humanitárius segítségre Szudánban, az orosz–ukrán konfliktus miatt pedig nagyon kevés gabonával megrakott hajó érkezik az ország partjaihoz. Ez a jövőben további problémákat okozhat a térségben – mondta a kutató. 

 

Az EU kétszer fizeti meg a hibás döntések árát

Eközben Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, az Európai Unió kétszer fizeti meg annak a hibás döntésnek az árát, hogy azt mondják, illegálisan jöhetnek be tömegek Európába. 

A balkáni útvonalon érkezők Törökországtól Szerbiáig fejenként 2,2 millió, Szerbiától Ausztriáig 1,1 millió, a teljes útra pedig Törökországtól Németországig 5,2 millió forintot fizetnek az embercsempészeknek. 

Így egy húsz embert szállító kisbusz vagy kisteherautó fuvardíja már óriási összeg – közölte a politikus az M1-en.

Hozzátette: csak a déli magyar határról tavaly 271 ezer migránst fordítottak vissza. A Frontex adatai szerint tavaly 330 ezer illegális migráns érkezett Európába, ebből kiindulva az embercsempészek bevétele elérhette az 1700 milliárd forintot. Az unió tehát közvetetten segít abban a szervezett alvilágnak, hogy több bevételhez jusson, és utána kiadást jelent a megromlott közbiztonság helyreállítása – jelentette ki a politikus.

Az EU nem járul hozzá ezek fedezéséhez, sőt nyilatkozataival még serkenti is a migrációt

– mondta az államtitkár. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyarországi helyzettel kapcsolatban tegnap közölte: idén átlagosan eddig naponta 343 migráns próbálkozott illegálisan átjutni a határon, összesen 44 253 ember. Ez egyharmaddal kevesebb, mint tavaly, ami annak köszönhető, hogy a magyar határzár jól működik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Erwin Scheriau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.