Aligátorteknőst fogtak ki egy magyar patakból

Az állatot az amerikai rendőrök holttestek felkutatására is használják.

Magyar Nemzet
Forrás: Hiúz Ház Királyréten2023. 05. 24. 7:46
null
Pethõhenye, 2019. június 20. Aligátorteknõs, amelyet a Zala megyei Pethõhenyén, az utcán találtak 2019. június 20-án. Az aligátorteknõs különösen veszélyes állatfaj, csak állatkertben tartható. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kifejlett, nagyjából negyven centiméteres páncélhosszúságú aligátorteknőst észleltek a Morgó-patak dunai torkolata előtt, a 12-es út hídja alatt – számolt be a hírről a Hiúzház.blog.hu

Az aligátorteknős Észak-Amerikában honos, hazánkban pedig a nyolcvanas években jelent meg, leginkább állatkereskedések kínálatában. Ahogyan a blog írója fogalmaz, nem tudni, hogy az üzletekből mennyi egyed került magánkézbe és mekkora volt a szaporulat az évtizedek alatt. Így amikor 2015-ben a hazai állatvilágra ökológiai szempontból veszélyes fajnak minősítették és otthoni tartását betiltották, megbecsülhetetlen számú, akár évtizedekig is élő teknős landolt rövid időn belül természetes vizeinkben. Sok állattartó nagy valószínűséggel ugyanis nem tudta jogszerűen, például állatkertben elhelyezni kedvencét.

A blogban leírják, hogy ez a kismarosi eset nem egyedi, az elmúlt években már hazánk több pontján fogtak be kifejlett példányokat, és a jövőben nagy valószínűséggel még továbbiak is elő fognak kerülni. A fogságban tartott, majd szabadon engedett egyedek ugyanis jó eséllyel túlélnek a természetben, hosszú ideig rejtve maradhatnak. 

Az aligátorteknős óvatos, rejtőzködő állat, nehéz észrevenni, pláne megközelíteni. Sokszor vízinövények között pihen, vagy félig az iszapba ássa magát, és csak az algákkal bevont hátát dugja ki a vízből. 

A víz alatt nem agresszív, viszont ha a szárazon sarokba szorítják, nagyot tud harapni. Ha nem zargatják, emberre nézve tökéletesen ártalmatlan.

Ártalmas azonban a hazai vízi élővilágra, hiszen robusztus, erős állat, és kis területeken nagy egyedszámú állományt hozhat létre, ahol szinte bármit felfal. 

A Hiúz Ház Királyréten blogja szerint az állat az áldozatát horgas csőrkávájával megragadja, karomban végződő erős lábaival pedig széttépi, a dögöt pedig olyannyira szereti, hogy az amerikai rendőrök holttestek felkutatására is használják.

A természetes vizekben így igazán nagy veszélyt jelenthet a védett vízi rovarok, halak (például a Morgóban a kárpáti márna) és madarak populációjára.

Borítókép: Aligátorteknős (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.