Itt a lista: Ezeken a napokon tárgyalt a kormány a pedagógus-szakszervezetekkel

Gyakran hangoztatott érv a napokban erőszakos zavargássá aljasult pedagógus-tüntetések mellett, hogy a kormány nem tárgyal a tanárokkal. A Magyar Nemzet annak járt utána, hogy hányszor fogadta a pedagógusok szakszervezeteit az illetékes Belügyminisztérium. Kiderült, hogy március óta kilenc egyeztetésen 63 vitás pontot tárgyaltak át. Az egyeztetések gyakorlatilag egész tavasszal folyamatosak, csak a húsvéti időszakban tartottak szünetet a felek.

2023. 05. 08. 14:46
null
2022.01.31. Budapest Autós demonstráció a pedagógus sztrájk mellett. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az az igazság, hogy igazából nem tárgyalnak, a kormány elmondja az ő gondolatait – mondta egy videóban Czédly Mariann a PDSZ elnökségi tagja a kormánnyal való tárgyalásokról egy pár nappal ezelőtti pedagógus tüntetésen. Szerinte már csak Brüsszel tud segíteni a pedagógusokon. Egy tüntető tanár szerint egyik napról a másikra hoz döntéseket a kormány, ezért nincs értelme tárgyalásról beszélni. Egy másik pedagógus pedig azt sérelmezte válaszában, hogy a társadalom nem áll melléjük úgy, ahogyan ezt elvárnák.

tüntetés pedagógus
A pedagógusok tüntetésén jelezték: Úgy sem hagyják abba! Fotó: Teknős Miklós

 A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány március eleje óta folyamatosan tárgyal a pedagógusokkal az új pedagógus életpálya törvénytervezetről. 

Mint ahogyan azt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta egy kormányinfón nemrégiben, a tervezetet a kormány még nem nyújtott be az Országgyűlésnek, tehát jelenleg is tart a társadalmi egyeztetési időszaka. 

Március 2-án hozta nyilvánosságra a javaslatot a Belügyminisztérium, azóta folyamatosan várják az észrevételeket és folyamatosak a személyes egyeztetések is. 

Kilenc egyeztetésen vannak túl március óta

A pedagógus szakszervezetekkel az első egyeztetésre még a pedagógus életpálya törvénytervezet megjelenése előtt került sor, és a témája pont az egyeztetések ütemezése és módszere volt. 

Eddig kilenc egyeztetés volt a pedagógus szakszervezetekkel: március 1-én, 6-ám, 13-án, 16-án, 17-én, április 12-én, 21-én, 25-én, és május 2-án, csak húsvétkor volt szünet az egyeztetésekben. 

A tárgyalásokon 63 vitatott pont került elő, melyek közül 45 esetben a Belügyminisztérium egészben vagy részben elfogadta a szakszervezetek javaslatait, és 18 kérdéseben maradt fenn vita. 

Ezen felül az egyházi fenntartókkal március 20-án és április 19-én volt egyeztetés, a magániskolák fenntartóival pedig március 20-án. 

Az Országos Köznevelési Tanács április 5-én tárgyalta a tervezetet. A legszélesebb körű oktatási egyeztető fórum, a Köznevelés-stratégiai kerekasztal március 9-én tárgyalta a javaslatot. Itt a Nemzeti Pedagógus Kar, a szakszervezetek, a fenntartók, a szülők, a diákok, a tudományos és művészeti élet, valamint a munkaadók képviselői is jelen voltak. 

A törvényjavaslat kidolgozása előtt is konzultált a tanárokkal az illetékes tárca. Három digitális konzultáció zajlott le az utóbbi fél évben az oktatás legfontosabb kérdéseiről, melyekre 25 ezer, 33 ezer, illetve 18 ezer pedagógus küldte vissza válaszait. 

A szülői digitális konzultáción 130 ezer szülő vett részt. Ezen felül decemberben 400 iskola vezetőjével és képviselőjével zajlott egész napos személyes egyeztetés a Belügyminisztérium vezetőinek részvételével a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. 

Az egyeztetés tehát folyamatos, ezért érzékelik úgy a tüntetéseken részt vevő tanárok, hogy nem egységes a kérdésben a pedagógus-társadalom, és ezért esik egyre kevesebb szó arról, hogy valójában mi ellen tüntetnek a résztvevők. A legutóbbi alkalmakkor már gyakorlatilag csak a rendőrök megtámadása, az erőszakos fellépés, és az építési kordonok elbontása miatt került be a hírekbe a demonstráció. 

tüntetés pedagógus
Állítólag a pedagógusokért tüntetnek, de leginkább magukra irányítanák a figyelmet a Momentum politikusai. Fotó: Teknős Miklós

Borítókép: Illusztráció. Autós demonstráció a pedagógus sztrájk mellett, még 2022-ben. Fotó: Kurucz Árpád (KA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.