A magyaroknak is joguk van részesülni a pénzekből

A mostani uniós jogállamisági viták a közvetlen uniós forrásokhoz való hozzájutást csak kis hányadban befolyásolják, ebbe az irányban erősít a kormány – fogalmazott lapunknak Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy a hozzáférést elsősorban úgy tudják elérni, hogy első lépésként egy erőteljes tájékoztatási és kommunikációs tevékenységet folytatnak.

2023. 06. 30. 5:05
Budapest, Petri Bernadett Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A mostani uniós jogállamisági viták a közvetlen uniós forrásokhoz való hozzájutást csak kis hányadban befolyásolják: gondolunk itt a közérdekű közalapítványok esetére. A jogállamisági feltételességi eljárás, ami decemberben indult, nem hat ki erre a vitára, az 55 százalékos felfüggesztés nem befolyásolja ezeket a forrásokat − emelte ki lapunknak a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója. Petri Bernadett hangsúlyozta, az által vezetett iroda – mint a Miniszterelnökség háttérintézménye – számos változás után, ez év tavaszán alakult újjá a mostani profil szerint. Feladata pedig az, hogy aktív tájékoztató, tanácsadó és érdekképviseleti tevékenységet folytasson egyetemek, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek számára.

Petri Bernadett hangsúlyozta: azért is igyekeznek újult lendülettel belekezdeni tevékenységükbe, mert 

a magyar kormány felismerte, hogy a mostani forráshiányos, nehéz és vitákkal teli időszakban ezen az úton is el kell juttatni a magyar vállalatokhoz az uniós pénzeket. 

 

Egyfajta tagság van

− A közvetlen uniós források – mint a jól ismert Erasmus, a Horizon, vagy éppen a Digitális Európa, LIFE vagy Kreatív Európa program – megszerzése tekintetében a magyar szereplőknek professzionális segítségre, támogatásra van szükségük − fogalmazott Petri Bernadett. Mint mondta, több oka van annak, hogy a közvetlen források megszerzésében lakosságarányosan elmarad Magyarország. Hazánk nem tudja befolyásolni azt a brüsszeli uniós intézményekben uralkodó általános felfogást, mely szerint a nagy tagállamokat előnyben kell részesíteni ennél a forrásnemnél. Az igazgató szerint ennek objektív oka elsősorban az, hogy a nagy államok az EU költségvetésének nettó befizetői, aminek értelmében ők ezt a többlet-hozzájárulásukat szeretnék visszakapni.

− Amin tudunk változtatni, az a hozzáállás: Magyarországon a kohéziós alapok, vagyis az operatív programok által kiadott hazai források rendszere jól működik és egy nagyon kényelmes helyzetet teremtett. Ez egy könnyen lehívható forrásnem, az igénybevétel rendjét a magyar kormány bizonyos gazdasági prioritások alapján meghatározta 

− emelte ki Petri Bernadett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ehhez képest a közvetlen EU-alapok uniós forrásrendszere sokkal bonyolultabb, itt egyfajta európai versenyképességet kell felmutatni. Kiemelte: ez azt jelenti, hogy nyugat-európai cégekkel, önkormányzatokkal, szervezetekkel kell a magyar pályázóknak versenyre kelni. Mint mondta, nem arról van szó, hogy a magyar résztvevők ne lennének versenyképesek, de meg kell mutatni nekik, hogy mi az az út, ami által ezt be tudják mutatni az uniós intézmények felé. − Egyféle uniós tagság létezik: azt valljuk, hogy a magyar szereplőknek is ugyanolyan joguk van részesülni ezekből a forrásokból − hangsúlyozta Petri Bernadett.

 

Lobbi a pályázókért

Petri Bernadett szerint a pályázók úgy tudnak a forrásokhoz jutni, ha első lépésként erőteljes tájékoztatási és kommunikációs tevékenységet folytatnak. − A szakpolitikai felkészítéstől egészen odáig, hogy egy pályázatot ad be egy cég vagy egy önkormányzat, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda végigkíséri az egész folyamatot, és lobbitevékenységet folytatunk a magyar szereplők érdekében − fogalmazott az igazgató. Mint mondta, ezt a magyar kormány által támogatott módon teszi az iroda, hiszen ennek a szolgáltatásnak a piaci ára egy szereplő részére több millió forint lenne. Ezzel szemben az MFOI legfeljebb sikerdíjat számít fel nyertes pályázat esetén, ezt a bevételt pedig az iroda a működési költségeire használja fel. − Kormányzati háttérintézménykét hibrid rendszerben működünk, mivel sok esetben a tisztán minisztériumi keretek között zajló munka nem a legalkalmasabb arra, hogy hatékonyan segítsük a piaci résztvevőket − fogalmazott Petri Bernadett, hozzátéve: a területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor kifejezetten a szívügyének tekinti, hogy az önkormányzatokat a közvetlen EU-források eszközével is támogassák a jelenlegi időszakban. 

 

Kiemelt figyelem

– Ráadásul, ha végigtekintünk, hogyan alakul az EU költségvetése, a kohéziós politika jövője, akkor azt látjuk, hogy a közvetlen programok irányába van elmozdulás az unió részéről − magyarázta az igazgató, aki külön kiemelte az önkormányzatokat, amelyeknek segítenek abban, hogy elérjék ezeket a forrásokat.

 – A piaci résztvevők előbb felismerték ennek a szükségességét és ők maguktól is megkeresnek minket, hiszen a legtöbb cégnek vagy a partnerei között, vagy saját részről van már a múltból közvetlen uniós forrásszerzési tapasztalata 

– tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki szerint a jövőben, 2027 után sokkal több lesz a közvetlen forrás, és sokkal kevesebb a kohézió, az operatív program által lehívható uniós pénz, amire még van ideje a pályázóknak felkészülniük. 

Borítókép: Petri Bernadett (Fotó: Teknős Miklós)

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.