időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

A Szent Korona és a koronázási ékszerek másolata is megtekinthető volt a Duna-napon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.03. 15:52 2023.06.03. 16:19
A Szent Korona és a koronázási ékszerek másolata is megtekinthető volt a Duna-napon

A Szent Korona és a koronázási ékszerek másolata is megtekinthető az erdélyi Torockón a Duna-nap alkalmából; a műtárgyak másolatai a helyi unitárius templomban vannak kiállítva.

A Szent Korona és a koronázási ékszerek másolata szombaton 15 óráig látogatható a Fehér megyei község központjában található templomban. Az egyébként a Duna-házban, külön teremben őrzött tárgyak – Torockó vasbányászatra és -feldolgozásra épülő múltjára is utalva – vasból készültek.

A Szent Korona és a koronázási jelvények másolata Panyik Imre felvidéki díszműlakatos munkája. A  vasból készült ereklyetartó teteje az Országház kupoláját mintázza, ezáltal is emlékeztetve, hogy a magyar alkotmányjog alapját képező Szent Korona az Országház Kupolatermében található és tekinthető meg.

Ahogy az eredetit, a Szent Korona és koronázási jelvények másolatát is koronaőrök őrzik a torockói unitárius templomban, és a szerencsésebb látogatók még az őrségváltásnak is tanúi lehettek.

Az érkezők sorban várták, hogy a koronázási ékszerek másolata elé járulhassanak, főleg a gyerekek örültek a nem mindennapi látnivalónak. Legtöbbjüket ölben kellett felemelniük szüleiknek ahhoz, hogy jobban szemügyre vehessék a nem mindennapi látványt. Kérdéseik is bőven akadtak a látottakkal kapcsolatosan, az egyik kisfiút leginkább az foglalkoztatta, hogy miért ferde a koronán lévő kereszt, így édesapja elmesélte neki a koronázási ékszerek hányatott sorsát. Az unitárius templomba olyanok is betértek megnézni a koronázási ékszerek másolatát, akik túrázni érkeztek a környékre és rövid pihenőt tartva kihasználták a nem mindennapi lehetőséget.

A Duna Médiaszolgáltató 2020-ban vette meg a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatát, és a Torockón lévő Duna-házban helyezték el tárgyakat. Panyik Imre azután készítette el az alkotást, hogy előtte több ezer órán át tanulmányozta az Országházban lévő eredeti műtárgyakat.

A XVIII. századi erődített torockói unitárius templom méltó környezetet biztosít a koronázási ékszerek másolatának, a betérők a műemlék épületet is megcsodálják.

Borítókép: Illusztráció 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.