időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Aláírta szerződését Bács-Kiskun vármegye ezredik területvédelmi tartalékosa

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.06.09. 15:48 2023.06.09. 18:24
Aláírta szerződését Bács-Kiskun vármegye ezredik területvédelmi tartalékosa

Katonának lenni a nemzet szolgálatát jelenti, a területvédelmi tartalékos katonák pedig ennek az eszmének a jelképei, hiszen környezetüket jól ismerve biztonságot jelentenek az ott élő emberek számára – mondta a vezérkari főnök együttműködési helyettese Bács-Kiskun vármegye ezredik területvédelmi tartalékosának ünnepélyes szerződtetése alkalmából pénteken Kecskeméten.

Takács Attila Géza vezérőrnagy felidézte: 2016-ban a tartalékos rendszert új alapokra helyezve kezdődött el a területvédelmi tartalékos szolgálati forma kialakítása, amely megteremtette az ország immunrendszerét, a nemzet ellenálló képességét.

Napjainkban több mint 11 ezer önkéntes tartalékos katona szolgál hazánkban, ebből a területvédelmi tartalékos jogviszony az egyik legdinamikusabban fejlődő szolgálati forma − közölte Takács Attila Géza, fontosnak nevezve, hogy mindenki tudja: a területvédelmi tartalékos rendszer valós és nélkülözhetetlen képessége a Magyar Honvédségnek, amely szervesen illeszthető a hivatásos haderők mindenkori feladatrendszerébe és hatékonyan támogatja a honvédelmi feladatokat.

A vezérőrnagy jelezte: az új szolgálati forma iránti társadalmi igény a kezdetektől megmutatkozott, és létjogosultsága ma is tükröződik Bács-Kiskun vármegye ezredik tartalékosának ünnepélyes szerződés-aláírásával. Alapkiképzésük tavaly szeptember óta a szerződéses állománnyal együtt történik, így ma már a missziókban is együtt szolgálnak hivatásos és szerződéses társaikkal − tájékoztatott.

Szavai szerint a honvédelem napjainkban talán a legfontosabb nemzeti ügy. – Több mint ezer éve harcolunk azért, hogy a Kárpát-medencében a magyaroknak ne csak otthona, de hazája is legyen − fogalmazott, megjegyezve, hogy a szolgálat alapértékeit jelentő bajtársiasság és kötelességtudat közvetítése legalább olyan fontos küldetése a honvédségnek, mint az ország biztonságának szavatolása.

Biztonság nélkül egyetlen nemzetnek sincs jövője, enélkül nem lehet nyugodt, kiszámítható jövőt építeni − húzta alá Takács Attila Géza. Ez azonban nem adomány, a biztonságért minden nap mindenkinek tennie kell − mondta. Kijelentette, hogy a Magyar Honvédség történelmének egyik legátfogóbb megújulásán megy keresztül annak érdekében, hogy az emberek biztonságát a kor kihívásaihoz alkalmazkodva tudja garantálni, a területvédelem e biztonság alappillérévé vált az utóbbi időben.

Kitért arra is, hogy az önkéntes tartalékos rendszerben szolgáló katonák a honvédség nagykövetei a társadalom felé.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag alapján az első területvédelmi tartalékos katona 2017-ben kezdte meg szolgálatát Magyarországon. Bács-Kiskun vármegye az első, ahol már ezer területvédelmi tartalékost toboroztak. A vármegye ezredik területvédelmi tartalékosa, Péli Olivér gyermekkora óta érdeklődik a Magyar Honvédség, a katonai pálya iránt. Jelenleg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum 11. évfolyamos hallgatója, kadét szakirányon.

Borítókép: Az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütétele a Magyar Honvédség anyagellátó raktárbázisán, Budapesten 2022. december 15-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.