Dolgoznak vagy tanulnak a rabok a magyar börtönökben

Rétvári Bence szerint senki sem tétlenkedik a hazai börtönökben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 15:18
börtön, illusztráció, cella
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hazai börtönökben mindenki, akinek a büntetési fokozata megengedi, dolgozik vagy tanul, senki sem tétlen – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Solton, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézethez tartozó tésztaüzem sajtónyilvános bejárásán. 

Rétvári Bence szerint senki sem tétlenkedik a magyar börtönökben. Fotó: Kurucz Árpád

Rétvári Bence elmondta, a kormány fontos célkitűzése, hogy 

a fogvatartottak járuljanak hozzá a saját fogvatartásuk költségeihez, és ne az adófizetőknek kelljen azt állniuk.

Kiemelte: a foglalkoztatás azért is fontos, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben a rabok hozzászokjanak a mindennapi munkához. – A kormány abban hisz, hogy amikor a fogvatartottak szabadulnak, a való életben is jogkövető magatartást fognak tanúsítani – tette hozzá. 

– A börtönben a fogvatartottak akár szakmát is tudnak szerezni, amellyel később, a szabadulásuk után boldogulni tudnak – mondta az államtitkár. Közölte: az előállított termékekkel elsődlegesen a börtönöket látják el. 

– Ezek teljes mértékben versenyképes termékek, amelyek a boltok polcain is megjelennek, és bevételt jelentenek a büntetés-végrehajtás számára – fűzte hozzá. 

 

Vissza kell illeszkedniük a társadalomba

Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese elmondta, a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének leghatékonyabb formája a munka. A fogvatartottakat költségvetési foglalkoztatása az intézetek falain belül történik, a másik mód pedig a gazdasági társaságoknál való foglalkoztatás. A társaságok a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, a Bv. Holding vállalatcsoporthoz tartoznak. 

A Bv. Holding tíz gazdasági társaságot foglal magában, évi csaknem 50 milliárd forint árbevétellel és 1,7 milliárd forint adózott eredménnyel. 

A tésztaüzem a Bv. Holding egyik tagvállalatának, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-nek a része. A gyártógépek olasz technológiával működnek, az üzem teljesen energiahatékony, a hulladékhőt is hasznosítják.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.