Folytatja munkáját a Budaházy-bizottság az Igazságtételért

A résztvevők szükségesnek tartják a még eljárás alatt álló négy vádlott mielőbbi kegyelemben részesítését, és a 2006-os őszi állami terrorizmus valódi felelőseinek felelősségre vonását.

2023. 06. 21. 20:29
Budaházy György
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szükségesnek tartjuk a még köztársasági elnöki kegyelemben nem részesített és még eljárás alatt álló négy vádlott mielőbbi kegyelemben részesítését, lehetőleg eljárási kegyelem formájában, és a 2006-os őszi állami terrorizmus valódi felelőseinek felelősségre vonását 

– hangsúlyozta Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Budaházy-bizottság az Igazságtételért (BBI) nevezetű szervezet tartott a Budaházy–Hunnia-ügyben kegyelmet kapottak és a még kegyelemben nem részesültek jelenlegi helyzetének bemutatásáról. 

A 2006-os rendőrterror kapcsán a résztvevők megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Nagy Lászlóról, akinek a szemét lőtték ki, valamint Apáthy Gabrielláról, akit nyakon lőttek 2006. október 23-án. 

– A 2006. őszi állami terror levezénylőinek, végrehajtóinak, valamint politikai és eszmei támogatóiknak elemi érdekük, hogy másokra süssék a terrorizmus bélyegét – mondta Gaudi-Nagy Tamás. Hangsúlyozta, 

mindenki, aki szó nélkül tűrte vagy szóval támogatta a gyurcsányi idők őszödi hazugságait, az akkori rendőrterrort, a demokratikus szabadságjogok akkori felfüggesztését, most már csak önigazolásból is azt hamisságot igyekszik a közvéleménybe sulykolni, hogy a kegyelemben részesített nemzeti ellenállók közveszélyt jelentenének a magyar társadalomra, miközben ez nem igaz.

A tegnapi eseményen a résztvevők hangsúlyozták, hogy az április 27-én megadott végrehajtási kegyelem Budaházy György és öt társa esetében – szemben a tavaly decemberben eljárási kegyelemben részesült hét korábbi vádlottal – nem jelent teljes mentesítést, mert a közügyektől öt évre szóló eltiltás mellékbüntetés és a büntetett előélethez fűződő hátrányok fennmaradtak.

– Ráadásul a főbüntetések is megmaradtak, csupán azok végrehajtását függesztette fel az elnöki kegyelem mindegyikük esetében a maximális 5 éves próbaidőre. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a meghurcoltak korábban már hosszú éveket töltöttek kényszerintézkedések alatt: Budaházy György 3 év 4 hónapot töltött rácsok mögött, két és fél évet házi őrizetben, továbbá még két évet lakhelyelhagyási tilalom alatt. 

Ezen kívül pedig az eljárásban maradt tíz vádlottat a jogerős ítélet mégis 25,5 millió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére kötelezte – fogalmazott Gaudi-Nagy Tamás, aki hozzátette, van olyan vádlott, akit közel 4 millió forint bűnügyi költség terhel, ennek behajtását meg is kezdték rajtuk, emiatt gyűjtés is zajlik a meghurcoltak javára.

A Budaházy-bizottság az Igazságért tavaly ősszel nemzeti elkötelezettségű, tekintélyes közéleti személyek részvételével alakult, tagjai között pedig olyan közismert személyek vannak, mint Kondor Katalin, Bayer Zsolt, Bencsik András újságírók, Bogár László közgazdász, Csókay András idegsebész, Eperjes Károly színész, Schiffer András jogász, Kassai Lajos lovasíjász vagy Morvai Krisztina jogász.

Borítókép: Kurucz Árpád
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.