Hazánk is ellenőrizheti az EU-t

A magyar felvetés természetszerűleg nemtetszést vált ki Brüsszelben, amit az EU soros magyar elnöksége elleni politikai támadások is mutatnak − hangsúlyozta Gát Ákos Bence, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója lapunk megkeresésére arról, hogy jövőre, a magyar elnökség alatt napirendre tűzhetik az Európai Unió intézményeit ellenőrző jogállamisági mechanizmus ügyét. A szakértő szerint az EU-t a 2010-es évek elejétől letérítették a fejlődési útról.

2023. 06. 27. 5:05
Daily Life In Brussels
Daily Life In Brussels Fotó: JAKUB PORZYCKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés fontos lépést jelentene az unió kiegyensúlyozottabb működésé felé − jelentette ki Gát Ákos Bence kutató lapunk megkeresésére arról, hogy jövőre, a magyar elnökség alatt napirendre tűzhetik az Európai Unió intézményeit ellenőrző jogállamisági mechanizmus ügyét. A Danube Institute külkapcsolati vezetője kifejtette: májusban Varga Judit igazságügyi miniszter jelezte, a jövő év második felében a kormányzat napirendre kívánja tűzni az Európai Unió Tanácsában egy olyan jogállamisági mechanizmus létrehozását, amely azt ellenőrizné, hogy maguk az európai intézmények tiszteletben tartják-e a jogállamiság elveit.

A szakértő emlékeztetett: 

a javaslat illeszkedik az EU jogtörténeti fejlődésébe, amely során évtizedekig az volt a kérdés, hogyan lehetne biztosítani azt, hogy az EU-s intézményrendszer működése során ugyanazok, az állampolgárokat védő alapjogi garanciák érvényesüljenek, mint a tagállamok alkotmányos rendszereiben. 

– Erről szólt a német alkotmánybíróság „Solange” néven híressé vált 1974. május 29-i ítélete is, amelyben az alkotmánybíróság leszögezte, mindaddig nem fogadja el a közösségi (uniós) jog tagállami joggal szembeni elsőbbségét, amíg az Európai Közösségekben nem ugyanolyan mértékben biztosított az alapjogok védelme, mint Németországban – magyarázta a kutató. Gát Ákos Bence rávilágított, az uniós szerződésekbe azért kerültek be különböző alapelvek, amelyeket később már uniós értékekként említenek, hogy az unió alapjogvédelmi hiányosságait orvosolják. Ugyanebből a célból hirdették ki 2000-ben, majd emelték 2009-ben az alapszerződésekkel azonos szintre az EU alapjogi chartáját.

A szakértő lapunknak kifejtette, hogy az EU-t sajnálatos módon a 2010-es évek elejétől letérítették a fenti logikát követő fejlődési útról. Az Európai Parlamentben rendszeressé váltak a viták egyes tagállamok, köztük Magyarország „jogállamisági” helyzetéről, az unió szupranacionális intézményei fokozatosan átpozicionálták magukat, és ők kezdték el számonkérni az alapjogok és a jogállam érvényesülését a tagállamokon. 

– Ma már az eredetileg az uniós intézményeket célzó alapjogi chartát is a tagállamokkal szemben próbálják használni. Láthatóan 180 fokos fordulat következett be, a figyelem a tagállamokra terelődött, de ettől még az uniós intézményekkel kapcsolatos jogállamisági dilemmák nem oldódtak meg. A magyar kormány kezdeményezése viszont segíthet megoldani ezt a helyzetet 

– emlékeztetett.

Gát Ákos Bence hozzátette: szerinte egy uniós intézményeket ellenőrző mechanizmusnak az intézmények napi működésének ellenőrzésén túl fontos strukturális működési problémákat is vizsgálnia kellene. Például hogyan bővíthetik egyes uniós intézmények a hatásköreiket az alapszerződésekben lefektetett hatáskörmegosztási szabályok ellenében, miközben a jogállamiság alapvető kritériumai a jogszerűség és joghoz kötöttség? Vagy hogyan kényszeríthetik ki demokratikusan megválasztott nemzeti parlamentek döntéseinek megváltoztatását politikai és pénzügyi nyomásgyakorláson keresztül, miközben az Euró­pai Unióról szóló szerződés második cikke alapvető értékként rögzíti a demokrácia elvét is?

– A magyar felvetés természetszerűleg nemtetszést vált ki Brüsszelben, amit az EU soros magyar elnöksége elleni politikai támadások is mutatnak. Úgy tűnik, az uniós intézményrendszer egyre inkább elzárkózik minden olyan kezdeményezéstől, amely saját hatalmát korlátok közé terelhetné. Ettől azonban még egy nagyon fontos kérdésről van szó, amely hosszú távon az egész Európai Unió érdekét szolgálná − fogalmazott a szakértő.

Borítókép: Európai Bizottság épülete Brüsszelben (Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.