Mennyi idő, amíg kiér a mentő? Győrfi Pál most elárulta

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta, hogy hamis állítások jelentek meg a mentőkről a sajtóban.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 06. 05. 18:09
Forrás: Győrfi Pál/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner megkeresésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője erre úgy reagált: a Népszavában hamis állításokat tartalmazó cikk jelent meg a mentőkről, amit több médium is átvett. A lap azt írta, hogy  míg az azonnali ellátásra szoruló segélykérőkhöz országszerte átlagosan az esetek hetvennyolc százalékában értek ki tizenöt percen belül a mentők, addig az úgynevezett P2-be sorolt segélykérőknek már csak alig valamivel több mint a feléhez.

A valóság ezzel szemben az, hogy a P1 sürgősségi szintű esetekben – ez jelenti a közvetlen életveszélyt – a mentésirányító azonnal riasztja a legközelebbi, bármilyen szintű mentőegységet, és folyamatos telefonkapcsolatban segíti a bejelentőt a mentő megérkezéséig – közölte Győrfi Pál, erre példaként említve a gyermekgázolást, a karambolt, az újraélesztést, a szívinfarktus, a légúti elzáródást, az eszméletlen állapotot, az erős vérzést, a tűzesetet, robbanás sérültjét, valamint a megindult szülést. A P1 esetekben a mentők jelenleg átlagosan 9,32 perc alatt érkeznek a helyszínre hazánkban

– hangsúlyozta Győrfi Pál a Mandinernek adott válaszában.

A P2 sürgősségi szintű eseteknél nincs közvetlen életveszély, így nem indokolt az azonnali mentőriasztás – folytatta Győrfi Pál –, majd azt mondta, az ilyen esetekben a mentők körülbelül húsz perc alatt érkeznek helyszínre az ország területén.

Borítókép: Győrfi Pál (Fotó: Győrfi Pál/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.