Tiltakozik és tagadja a vádakat az egyiptomi túszejtő

Mindent tagadott a bíróságon Mohamed Rabie A., aki túszul ejtette kislányát, és előtte súlyosan bántalmazta a lánya anyját. Az egyiptomi túszejtő nem élt a lehetőséggel, hogy beismerése esetén hat év négy hónap börtönbüntetéssel megússza ügyét. A bizonyítási eljárás októberben kezdődik.

2023. 06. 08. 13:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyorsultak az események az egyiptomi túszejtő, Mohamed Rabie A. ügyeiben. Az évek óta letelepedési engedéllyel Magyarországon élő férfi tavaly augusztusban Soroksáron túszul ejtette a saját kislányát, akit a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik műveleti egysége szabadított ki. Előtte, még 2020 júliusában összeverte a kislány édesanyját, volt élettársát, valamint 2021. áprilisban az asszony új élettársára támadt, akivel összeverekedtek.

A három bűncselekmény vizsgálata külön szálon futott, ám végül egyesítették őket. Csütörtökön a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon előkészítő ülésen kezdődött meg a bírósági eljárás Mohamed Rabie A. ellen, akit az ügyészség tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, súlyos testi sértés bűntettének kísérletével és garázdaság vétségével vádol.

Mohamed Rabie M. élő adásban közvetítette lánya túszul ejtését (Forrás: Facebook)

Az előkészítő ülésen a vádat képviselő ügyész hat év négy hónap börtön kiszabását kérte arra az esetre, ha a vádlott beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Az ajánlat szerint a vádlottat kizárták volna a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségétől. Mohamed Rabie A. azonban nem fogadta el az ajánlatot, tagadta a vádakat, így a bíróság október 10-re napolta az ügyet, amikor megkezdődhet a bizonyítási eljárás. 

Ma kiderült az is, hogy a Bevándorlási Hivatal visszavonta Mohamed Rabie A. letelepedési engedélyét. 

 

Sógor Zsolt ügyvédtől, sértetti képviselőtől megtudtuk, hogy korábban polgári eljárásban – indítványának megfelelően – eltiltották kislánya láthatásától az egyiptomi férfit. 

A döntés még nem emelt jogerőre, de a jogász bízik abban, hogy másodfokon véglegesen eltiltják a túszejtőt a gyerek láthatásától.

A vádirat lényege szerint Mohamed Rabie A. 2020. július 25-én hajnalban szóváltásba keveredett az élettársával, akit ezt követően bántalmazott is. Ennek végül az vetett véget, hogy a közös kiskorú gyermekük belépett a szobába, és az anya kérte tőle, hogy hívjon segítséget. Ekkor a vádlott elengedte a nőt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A sérülések helye, jellege, valamint az erőbehatás módja és nagysága miatt azonban fennállt a lehetősége nyolc napon túl gyógyuló sérülés bekövetkezésének is. 

A vádlott 2021. április 28-án reggel odament egy soroksári általános iskola előtt parkoló autó sofőrjéhez – aki éppen az egyiptomi férfi volt élettársát várta –, és számon kérte őt. Szóváltás alakult ki közöttük, amire Mohamed Rabie A. megütötte a férfit. Amikor a férfi kiszállt az autóból, a terhelt ismét megütötte őt, majd a férfi is visszaütött a vádlottnak. A terhelt az időközben megérkező volt élettársa ellen is agresszíven lépett fel, ami miatt a férfi – a nő védelmében – egy alkalommal megütötte a vádlottat. 

Az egyiptomi férfi 2022. augusztus 23-án délelőtt a volt élettársa soroksári házához ment, ahol a közös kiskorú gyermekükre éppen annak nagyapja vigyázott. A vádlott kicsalta őket a házból, majd a gyermekét megragadva beszaladt, és magukra zárta a ház ajtaját. Ezt követően a terhelt egy bozótvágó és egy harci késsel a kezében folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogy megöli a gyereket, az élettársát, majd magával is végez. Végül a rendőrség erőszak alkalmazásával bejutott a házba, és ártalmatlanították a vádlottat.

Mohamed Rabie A. bizonyítottság esetében halmazati büntetésül akár tíz évet is kaphat, hacsak a bizonyítási eljárás alatt nem változik meg a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése vádpont minősítése terrorcselekményre. 

Az előbbi bűncselekmény büntetési tétele a BTK szerint kettő–nyolc év, utóbbi tíz–húsz, illetve életfogytiglani szabadságvesztés. A terrorcselekmény egyik feltétele, hogy az elkövető követelést fogalmazzon meg az állam felé. Úgy tudjuk, a vádlott a kislányát túszként tartva nemcsak azt követelte, hogy volt élettársa menjen oda, hanem azt is, hogy az egyiptomi nagykövet is azonnal menjen ki Soroksárra. A sértettet képviselő Sógor Zsolt szerint ez felfogható követelésnek az állammal szemben, a BTK ugyanis nem fogalmazza meg pontosan, hogy állam alatt a magyar államot érti, így jogilag a külföldi állam képviselőjének kényszerítése is fennállhat.

Borítókép: Az egyiptomi túszejtőt a TEK műveleti egysége fogta el (Forrás: TEK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.