Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az nem az!

A kiberbűnözők nyáron is aktívan dolgoznak, az alábbiakra nagyon kell figyelni a hatóság szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága2023. 07. 21. 14:37
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kiberbűnözők utazási témájú adathalászattal is készülnek a nyárra, és érdemes a kamu koncertjegyekre, fesztivál belépőkre is figyelni” – hívta fel a figyelmet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága lapunknak megküldött közleményében. 

A hatóság arra is figyelmeztet, hogy az utazási témájú spamlevelek minden évben már tavasszal megjelennek a kibertérben, amelyek száma nyár elejére már huszonöt százalékkal megnövekszik, csúcspontja várhatóan júliusban fog eljönni. Ugyanez igaz a nyári fesztiválszezonra is, amikor is megszaporodnak a csaló ajánlatok, így nemcsak élmény, de akár pénz nélkül is maradhatunk. Az írják, utazási csalásnak azt nevezzük, amikor 

a kiberbűnözők hamis szálláshely/járat/jármű foglalás ajánlatával igyekeznek pénzt kicsalni az áldozatoktól. Ilyenkor az ajánlatban szereplő tételek vagy csak rosszabb kondíciókkal érhetők el, vagy egyáltalán nem is léteznek.

A csaló adathalász levelekben a támadók gyakran valamilyen azonnali cselekvésre próbálnak rávenni minket, mindezt sürgető hangnemben (pl. „Le ne maradj!”, „Az utolsó lehetőség!”, „Ma még a tiéd lehet!”, „Kattints, hogy a tiéd legyen az utolsó…”). A legtöbb esetben egy linkre való rákattintásra vagy egy melléklet letöltésére próbálnak minket rávenni.

A kiberbűnözők kampányaik során gyakran használják fel az ismertebb márkák – jelen esetben a nagy szállodaláncok, légitársaságok, fesztiválok – hírnevét, és az ő nevükben próbálnak csalást elkövetni. 

Ezért a hatóság szerint kiemelten fontos, hogy a nyári időszak előtt és alatt (is) mindig óvatoson és éberen szemléljük az ilyen témájú leveleket, közösségi médiás hirdetéseket, üzeneteket.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága arra emlékeztet: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem az.

Így ha az eredeti ár töredékéért jutnánk hozzá például egy fesztiválbelépőhöz, esetleg valaki azt állítja, hogy nyertünk egy nyereményjátékon (amin legjobb tudomásunk szerint el sem indultunk), akkor érdemes gyanakodni az üzenet valódiságát illetően.

A népszerű csaló e-mail témái között szerepelhet a kedvezményes repülőjegy, a repülési akciók és ajándékok, a nyaralóbérlés vagy -vásárlás, az all-inclusive ajánlatok, a foglalással kapcsolatos értesítések.

 

Ezeket mindenképp érdemes megfogadni
 

A hatóság azt javasolja, ne reagáljunk az ilyen fajta e-mailen, sms-ben vagy közösségi média oldalakon érkező üzenetekre vagy telefonhívásokra! Ne dőljünk be a sürgetésnek! Léteznek last minute utak, akciós koncertjegyek, de kizárólag jól ismert, ellenőrzött cégek ajánlatait fogadjuk el. A fesztivál- és koncertjegyeket közvetlenül a szervezőnél vagy az általa kijelölt hivatalos jegyértékesítő partnereknél, a közismert jegyértékesítő honlapokon, jegyirodákban javasolt megvásárolni! Amennyiben magánszemélytől vásárolunk, győződjünk meg az illető szavahihetőségéről, és soha ne fizessük ki előre a termék, szolgáltatás árát! Mindenképpen ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e az a program, amire el szeretnénk jutni. Több esetben előfordult, hogy meg sem valósult, sőt, tervbe sem vett koncertre árultak jegyeket az értékesítők. A megvásárolt koncertjegyek fotóját, különösen az azokon szereplő vonalkódot vagy QR-kódot ne osszuk meg a közösségi oldalakon, hiszen az visszaélésekre adhat lehetőséget, mivel az adatok birtokában más is bemehet helyettünk a koncertre. Minden esetben vizsgáljuk meg a cég hivatalos weboldalát, ellenőrizzük, hogy az oldal rendelkezik-e érvényes SSL-tanúsítvánnyal (zöld lakat böngésző sáv elején), valamint, hogy a domain név nincs-e elírva! Online jegyvásárlás előtt hasznos tájékozódnunk a kifogásolt weboldalakat összegző www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon, hogy jogkövető eladótól tudjunk vásárolni. Amennyiben utazási csomagban gondolkodunk, kizárólag olyan utazásszervező céggel kössünk szerződést, ami szerepel Budapest Főváros Kormányhivatalának online elérhető hatósági nyilvántartásában. (Itt az engedélyüket vesztett irodákat is megtalálhatjuk.)

 Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.