Valamiért nem vettek észre az ellenzéki pártok 4 milliárd forintot

Az összefogásban részt vett ellenzéki pártoknak észre kellett venniük, hogy a szabályos és törvényileg meghatározott állami támogatáson túl közel 4 milliárd forintot pluszban betoltak a baloldal kampányába külföldről, így a felelősség is közös – mondta Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója azután nyilatkozott lapunknak, hogy Tusnádfürdőn több ellenzéki párt is támadta a Karácsony Gergelyhez köthető, 509 milliós támogatást bezsebelő 99 Mozgalmat.

2023. 07. 21. 16:56
KIS János; KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2021. október 8. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (k) és Karácsony Gergely fõpolgármester (j) érkezik az Országház elõtt tartott sajtótájékoztatójukra 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. Balról Kis János, a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistája. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely mellett mindenkinek észre kellett vennie azt a közös ellenzéki kampánygépezetben, hogy a szabályos és törvényileg meghatározott állami támogatáson túl közel 4 milliárd forintot pluszban betoltak a baloldal kampányába külföldről. Ez az ő közös felelősségük, ezért egymásra mutogatás helyett inkább azon kellene gondolkozniuk, hogy miként szeretnének a jövőre esedékes önkormányzati választásra ráfordulni 

– fogalmazott lapunknak Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, miután a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor pártközi vitafórumán több ellenzéki politikus is éles kritikát fogalmazott meg a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához érkezett 506 millió forint adománnyal kapcsolatban. 

Kanász-Nagy Máté úgy vélte, a főpolgármester adományládás történetét vissza kell utasítani, és Karácsonynak be kellene számolnia ezekről a pénzekről. Molnár Zsolt, az MSZP parlamenti képviselője azt mondta, nem tudott az adománygyűjtésről, nem is látott adományládákat, de ha Karácsony Gergely ezt tisztázta, akkor szerinte „nincs okunk ezt nem elhinni”. A politikus egyetértett azzal, hogy a külföldieknek nem szabad beleszólniuk abba, hogy mi történik Magyarországon. Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője azt mondta, magyarázatot vár Karácsony Gergelytől arra, hogy „miért ütötte el a villamos” és hogy ennek mi köze van az előválasztási kampányba érkezett 506 millió forinthoz. 

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ elemzője úgy fogalmazott, 

a 2022-es országgyűlési választás kampányára egy olyan finanszírozási modellel készülhetett fel a magyarországi baloldal, amely nemcsak a hatályban lévő törvényeknek, de a rendszerváltoztatás utáni magyar szuverenitásvédelemnek is ellentmond. 

Tóth Erik, felidézve a Nemzeti Információs Központ jelentését, mely szerint politikai befolyásszerzés céljából külföldi eredetű anyagi támogatás érkezett a baloldali szövetség szereplőihez azért, hogy a magyar választók akaratát befolyásolva kormányt váltsanak, azt mondta, ez a politikai korrupciós eset egészül ki Karácsony Gergely 99 Mozgalmának gyanús és egyre inkább törvénytelennek tűnő pénzmozgásaival. 

– Életszerűtlen ugyanis azt állítani ez esetben is – csakúgy, mint az Action for Democracy-tól érkező milliárdok kapcsán –, hogy 506 millió forintot adakoztak volna össze senki által nem látott adománygyűjtő ládákban mikroadományok formájában magyarországi állampolgárok. Arról nem is beszélve, hogy finoman fogalmazva is érdekes körülmény az „összegyűjtött” források kapcsán a valuták eloszlása és a felhasználás időzítése

– hangsúlyozta a kutatási igazgató, hozzátéve: a pénzmosás gyanújával többek által megvádolt főpolgármester a helyzetet ennél rosszabbul nem is kezelhette volna, magyarázkodását pedig politikai szövetségesei sem nézik jó szemmel. – Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása rávilágít arra, hogy miért okoz ez konfliktusokat az ellenzéken belül: elsőként azért, mert

a külföldi kampányfinanszírozás a magyarok 63 százaléka szerint elfogadhatatlan, és még a baloldali érzelmű válaszadók 35 százaléka sem tolerálja

– fogalmazott.

Tóth Erik kitért arra is, hogy az ellenzéki pártok az országgyűlési választáson – nyilvánvalóan nem függetlenül az őket támogató külföldi donorok szándékától – a magyarok nemzeti egyetértési pontjait negligálva szajkóztak migrációpárti, az orosz–ukrán háború békés lezárását szorgalmazó jobboldali üzenetekkel szöges ellentétben álló követeléseket. – Miután az ellenzéki térfél szétaprózódott, és most már a legerősebb párt egyértelműen a DK, így két lehetőség van: külön indulni és a győzelmi esélyeiket lerontani, vagy összefogni és Gyurcsány Ferenc érdekei szerint együttműködni – tette hozzá.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.