Németh Zsolt: El kell kerülni, hogy a vesztesek oldalán kössünk ki + galéria

Létezik elvi és logikai lehetőség arra, hogy kimaradunk a háborúból, és mégis a vesztesek oldalára kerülünk. Ezt mindenképp el kell kerülni – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján. Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere elmondta, számítanak arra, hogy szombaton, a miniszterelnöki beszéd napján lesznek „hívatlan vendégek Tusványoson”.

Ternovácz Áron (TUSNÁDFÜRDŐ)
2023. 07. 19. 12:02
Tusványos
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzedékünk ilyen közel nem volt háborúhoz, mint most. Magyarország ebben a helyzetben a béke diplomáciájának útját választotta. Nem tudunk hinni abban, hogy ennek a háborúnak van katonai megoldása – jelentette ki Németh Zsolt szerdán Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján. 

tusványos, béke, erdély
Németh Zsolt szerint létezik elvi és logikai lehetőség arra, hogy kimaradunk a háborúból, és mégis a vesztesek oldalára kerülünk Fotó: Bach Máté

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hozzátette: Magyarország ezért helyezkedett arra az álláspontra, hogy ki szeretne maradni a háborúból. Mint kifejtette, hazánknak rendkívüli módon vigyázni kell arra, hogy a háború végeztével semmiképp ne kössön ki a vesztesek oldalán. 

 

Kulturális önvédelem a megoldás

Létezik elvi és logikai lehetőség arra, hogy kimaradunk a háborúból, és mégis a vesztesek oldalára kerülünk. Ezt mindenképp el kell kerülni. Így kulcsfontosságúnak tartjuk azt, hogy minden alkalommal, a lehető legnagyobb egyértelműséggel elítéljük az orosz agressziót, és a legnagyobb egyértelműséggel álljunk ki Ukrajna önvédelmi joga mellett – részletezte. Németh Zsolt szerint „össznemzeti magyar belháborúban” éljük politikai éltünket, azonban ebben a háborús helyzetben egyetértésre kell törekednünk határon innen és túl. 

Tusványos
A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint „most nincs más lehetőség, nincs más alternatíva, a magyarság számára mint a béke”. Fotó: Bach Máté

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kifejtette azt is, hogy ma egy kulturális háborút is vívunk, amelyhez folyamatosan szövetségeseket keresünk, szerte a nemzetközi porondon.

Az emberi élet, a múlt, a történelem, a nemi szerepek kérdéskörei kérdőjeleződnek meg. Erre a megoldás számunkra, magyarok számára a kulturális önvédelem lehet

– részletezte a politikus. Potápi Árpád János az ukrán–orosz háború kapcsán a kárpátaljai magyar közösség fizikai megmaradásának fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: 2023-ban ugyanazok az események játszódnak le, mint a második világháború után vagy a délvidéki háború során. Magyarok tízezreinek kellett elhagynia a szülőföldjét és élnie száműzetésben Magyarországon vagy a világ más tájain.

Semmi más bűnük nincs, mint hogy magyarok 

– tette hozzá. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint „most nincs más lehetőség, nincs más alternatíva, a magyarság számára mint a béke” éljünk akár Magyarországon, a Kárpát-medencében, vagy a világ bármely pontján. Reményét fejezte, hogy sikerül a realitás és a józan ész jegyében erről mindenkit meggyőzni. Erre kell rábírni a világot – húzta alá. 

 

Tusványos idén a békével üzen

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke rámutatott: Tusványos mindig több, mint egy szabadegyetem és több, mint egy fesztivál. Felidézte: az elmúlt három évtizedben kinőtték Bálványost, átköltöztek Tusnádfürdőre, de az a szándék, hogy az induláskor választott és felmutatott értékeket megőrizzék, továbbra is megmaradt. A szervezők ennek jegyében választják ki minden évben a fesztivál mottóját. 

Tusványos minden évben üzen, idén a béke idejével üzen 

– hangsúlyozta. Hozzátette: mindezt olyan időkben, amikor a párbeszédet sok esetben a párhuzamos politikai dialógusok váltják fel, és amikor úgy látszik, hogy a pártérdek felülírja a nemzeti érdeket. Olyan időkben, amikor a magyar kártya még mindig adu ász lehet, és „a törzsi ösztönök felkorbácsolásával” zárójelbe lehet tenni minden hasznos és értékes politikát. Ebben a helyzetben azt üzenik, hogy a béke idejében hisznek. Kitért arra, hogy az együttműködésre, az összefogásra helyezik a hangsúlyt, és Tusványos jó alkalom arra, hogy emellett hitet tegyenek. Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere elmondta, számítanak arra, hogy szombaton, a miniszterelnöki beszéd napján lesznek „hívatlan vendégek Tusványoson”, majd arra kérte a hallgatóságot, hogy „legyünk toleránsak, s valóban mutassuk meg, hogy eljött a béke ideje”.

 

Borítókép: Németh Zsolt és Potápi Árpád János (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.