Pénzmosás gyanúja Karácsonyék körül: büntetőeljárásról beszél az alkotmányjogász

Büntetőeljárás tisztázhatná, hogy elkövettek-e pénzmosást Karácsony Gergelyék a 99 Mozgalomhoz készpénzben befizetett mintegy félmilliárd forintnyi, rejtélyes eredetű adomány ügyében – vélekedett ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Fidesz már a Legfőbb Ügyészséghez fordult és vizsgálatot sürget a történtek miatt.

Munkatársunktól
2023. 07. 01. 5:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzmosás gyanúja is felmerül a Karácsony Gergely által gründolt 99 Mozgalom Egyesülethez érkezett, tisztázatlan eredetű, több mint félmilliárd forint kapcsán. A minap nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésben feltártak és több más körülmény enged erre következtetni. 

Amint a beszámoló megállapította, a párbeszédes Perjés Gábor 19 alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be készpénzben a mozgalom számlájára. Öt tranzakció az 50 millió forintot is meghaladta, ami már önmagában elég alapot ad a pénzmosás gyanújával folytatott hatósági vizsgálathoz.

Lényeges körülmény, hogy a mozgalom képviselőjén kívül senki nem juttatott pénzt a mozgalomhoz. További kérdéseket vet fel, hogy Perjés valutában – euróban és angol fontban – fizette be a több mint félmilliárdos összeg négyötöd részét. Említést érdemel továbbá, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára. Karácsony Gergely a minapi kommünikéjében azt állította, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel.

– Egyes állításokkal ellentétben felmerülhet a gyanú, hogy a befizetett összegeknek nem csupán a forrása ismeretlen (inkább külföldi a deviza miatt), hanem annak megszerzésének módja is kevésbé megalapozott (mivel nem volt ismert sem külföldön, sem itthon gyűjtődobozos gyűjtés) – jelentette ki a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. 

Hangsúlyozta: a készpénznek nincsen egyértelműen követhető útvonala, származása könnyen letagadható, meghamisítható és egyben sokszor kivizsgálhatatlan. 

Tekintettel arra – folytatta –, hogy a pénzmozgások volumene, az egyes vagyonnyilatkozatokban szereplő összeg, valamint a költések között összhang a jelenlegi információk alapján nem áll fenn, egy esetleg pénzmosás tárgyában tett feljelentést követő büntetőeljárás adhatna megnyugtató válaszokat a felmerülő kérdésekre.

Ifj. Lomnici Zoltán. Fotó: Back Máté

Az alkotmányjogász úgy vélte, hogy a mozgalom eljárása egyértelműen párhuzamba állítható az amerikai Action for Democracy nevű szervezet online gyűjtésével, ahol az állítólagos mikroadományok ellenére mindössze tizenegy befizető közreműködésével gyűjtöttek össze több száz millió forintot, amelyből a baloldal kampányát finanszírozták.

Közben a Fidesz nevében Hollik István a Legfőbb Ügyészhez és a pénzügyminiszterhez fordult a pénzmosás gyanúja miatt.

 – Ismeretlen eredetű, több 10 milliós készpénzes befizetések mentek Karácsony Gergely mozgalmába, ennek ellenére ő mélyen hallgat. Ezért most az illetékes hatóságokhoz fordulunk és megkérdezzük: érkezett-e bejelentés pénzmosás gyanújának ügyében 

– fogalmazott tegnapi Facebook-bejegyzésében a Fidesz kommunikációs igazgatója. Felidézte: külföldről durván beavatkoztak a magyar választásokba, s a dollárbaloldal törvénytelenül fogadott el külföldi támogatást, ám még mindig nem tudni, honnan jöttek ezek a pénzek. – Ugyanez a kérdés merül fel Karácsony Gergely 500 milliójával kapcsolatban is, amit gyanús módon fizetett be egy baloldali megbízott készpénzben, méghozzá nagyrészt külföldi valutában! Kinek a pénze ez? Külföldről érkezett, ahogy a többi dollárbaloldalhoz érkező támogatás? Várjuk a hatóságok válaszait! – jelentette ki Hollik István.

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.