Kicsoda a terrorista Salah Abdeslam és mi köze Magyarországhoz?

Minden terrorista halott, akiket 2015-ben a brüsszeli születésű, francia–algíri Salah Abdeslam szállított Magyarországról Nyugat-Európába, ahol aztán elkövették a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat. A terroristák – ISIS-kiképzés után – illegális migránsok közé megbújva szöktek be hazánkba. A Terrorelhárítási Központ segítségével azonosították őket.

2023. 07. 27. 13:06
null
Defendants Salah abdeslam, Osama Krayem and Mohamed Abrini are escorted by police as they arrive in court during the trial of the 2016 Brussels terror attacks at the Justitia building in Brussels on April 3, 2023. Nine defendants are on trial over the March 22, 2016, bomb attacks attacks at Brussels' Zaventem airport and Maelbeek metro station, that killed 32 people, and which were claimed by the Islamic State (IS) group. (Photo by John THYS / POOL / AFP) Fotó: AFP/John THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb harminc év börtön vár, ezúttal Belgiumban, Salah Abdeslamra, akit korábban Párizsban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. Az algíri bevándorlók 1989. szeptember 15-én már Brüsszelben született, belga állampolgárságú fia tulajdonképpen francia–belga, arabul Száláh Abd asz-Szalám a neve. Az Iszlám Állam szimpatizánsa, segítője, szállítója, a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás egyetlen még élő közvetlen résztvevője.

Összeállításunkból kiderül:

* élete végéig börtönben marad Salah Abdeslam;

* Párizsban 120 embert gyilkoltak meg Abdeslam terroristatársai;

* Brüsszelben 32 ember vesztette életét a robbantásokban;

* Abdeslam az ISIS-terroristák szállítója és botcsinálta öngyilkos terrorista;

* a Terrorelhárítási Központ felderítői azonosították az ISIS-terroristákat.

 

párizsi terrortámadás 2015
A párizsi Bataclanban rendeztek vérengzést 2015-ben az Abdeslam által Nyugat-Európába szállított ISIS-terroristák (Fotó: AFP/Miguel Medina)

A Terrorelhárítási Központ felderítőinek köszönhetően megdönthetetlen bizonyítékok álltak mind a párizsi, mind a brüsszeli bírók rendelkezésére.

Abdeslam a 2015-ös migránshullámmal hazánkba érkező ISIS-terroristák közül tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított. Az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái 2015-ben három nyugat-európai terrortámadásban vettek részt, és a migránsútvonalat feltérképező algériai Bilal C., a belga Ayoub El Khazzani, valamint a szállító Abdeslam kivételével valamennyien életüket vesztették.

Elszabadult a pokol Párizsban

A géppisztolyos, robbanóöves terroristák 2015. november 13-án este Párizs különböző pontjain ártatlanokra lövöldöztek, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken. Három különálló robbantás és hat lövöldözés történt, köztük a Stade de France stadionnál elkövetett bombamerénylet.

Salah Abdeslam a párizsi terrorakciók során a Stade de France-hoz szállított három öngyilkos merénylőt, ő maga lett volna a negyedik, de az utolsó pillanatban a robbanóövét kukába dobva visszakozott.

A legtöbb halálos áldozatot a Bataclan színház elleni támadás követelte, ahol a terroristák túszokat ejtettek, majd a kivonuló rendőrséggel tűzharcba keveredtek, ami órákig tartott. Nyolc támadót megöltek a rendőrök.

A terrortámadásokban 120 ártatlan embert öltek meg, a legtöbbet, nyolcvankilencet a Bataclan színházban. Ezen kívül több mint kétszázan sérültek meg a támadások során, közülük nyolcvanan súlyosan.

Brüsszel is lángba borult

Belgiumban 2016-ban a terrorszervezet összehangolt merényletsorozatot hajtott végre, amelyben 32-en vesztették életüket, és több százan sérültek meg. 2016. március 22-én, nem sokkal reggel nyolc után öngyilkos merénylők két bombát robbantottak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér várójában. Az Iszlám Állam dzsihadistái fél órával később egy harmadik bombát robbantottak – ezúttal már a belvárosban, a Maalbeek metróállomásnál. A terroristák egy részét Abdeslam szállította Nyugat-Európába.

Abdeslam, az ISIS szállítója

Uniós állampolgárként a schengeni határok között szabadon mozgó Abdeslam háromszor járt Magyarországon.

Először 2015. augusztus 30-án Kiskőrösről a marokkói Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot vitte magával Belgiumba. Hadfi a Stade de France-nál követett el öngyilkos merényletet, Akrouh a párizsi kávézóknál tartott lövöldözésekben vett részt, majd 2015. november 18-án egy rendőri rajtaütés során felrobbantotta magát. Ők ketten a migránsútvonalon, Kelebiánál érkeztek Magyarországra, majd Salah Abdeslam bérelt autóval vitte őket Belgiumba.

Abdeslam 2015 szeptemberében ismét Magyarországra, a Keleti pályaudvarhoz jött, ahonnan két újabb terroristát vitt magával, akik illegális migránsokkal érkeztek. Ausztriában később hamis szír útlevéllel igazolták magukat egy közúti ellenőrzésen.

Az egyik férfi, az algériai Mohamed Belkaid rendőrökkel folytatott tűzpárbajban vesztette életét Brüsszelben. A másik férfi, Najim Laachraoui később a brüsszeli Zavantem repülőtéren követett el öngyilkos merényletet.

Abdeslam harmadszorra, 2015. szeptember 17-én érkezett hazánkba, ekkor vitte magával a három bataclani merénylőt, Samy Amimourt, Omar Mostefait és Mohamed Aggadot. Ők is halottak.

ISIS-terroristák Magyarországon

A Terrorelhárítási Központ felderítése szerint 2015-ben a párizsi, illetve a brüsszeli terrortámadások résztvevői néhány napot töltöttek hazánkban, ugyanakkor az Iszlám Államnak Magyarországra telepített, kiterjedt hálózata nem volt. A szíriai Rakkában kiképzett terroristák jellem­zően két-három fős csoportokban érkeztek, ám a déli kerítés felállításával és a migránshullám elterelésével a terroristák mozgása is a horvát–szlovén útvonalra helyeződött át.

Borítókép: Salah Abdeslam a brüsszeli bíróságon (Fotó: Europress/AFP/John Thys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.