Simicskó István: A keresztény hit és a hazaszeretet győzelme volt a nándorfehérvári diadal

A keresztény hit és a hazaszeretet győzelme volt a nándorfehérvári diadal, amelynek hatására a déli harangszó is megszólal a keresztény világban – hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője szombaton Szegeden, a XVIII. Nándorfehérvári emléknapok megnyitóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 22. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István elmondta, a történelmi helyzetek mindig „meghozzák és kitermelik” a magyarság legjavát. Így történt ez Nándorfehérvárnál is, amikor a magyarok győzelmet arattak az akkori világ legerősebb hadseregével szemben – tette hozzá.

Ismertette, annak ellenére, hogy a nemzetközi környezet nem volt túl kedvező – „Európa egymással hadakozott”, miközben az iszlám civilizációból érkeztek csapatok százezrével a Balkán térségébe, és veszélyeztették Európát, a keresztény civilizációt –, 1456. július 22-én a magyar hadsereg hetven évre megállította az oszmán törekvéseket. A magyar királyság volt az akkori keresztény Európa védőbástyája – húzta alá Simicskó István.

Kiemelte,

ha erős királyság van, ha erős államban élhetünk, ha a hitünk erős, a kereszténység megtartó erejét átérezzük, akkor képesek vagyunk ilyen diadalra, ilyen helytállásra.

Azt mondta, minden civilizációnak, amelyet emberek hoztak létre, a vallás az alapja. Ha a vallási talapzatot nem erősítik meg a benne élők, akkor előbb-utóbb a hanyatlás útját fogja járni és lejtőre kerül az adott civilizáció.

„Ezt érezzük és ezt látjuk most Brüsszel migránspolitikájában, a háború megítélésében és sok minden másban is” – hangoztatta Simicskó István.

Hozzátette, 

az Európai Unió jelenleg az önfeladás útját járja, azok a vezetők, akik Brüsszelben döntéseket hoznak, nem tudják vagy nem akarják megújítani a kereszténységet.

Az iszlám civilizáció növekvő fázisban van, a kereszténység pedig nem tud megújulni, ezért kellene a józan észnek és a bölcsességnek visszatérnie az európai politikába

  jelentette ki a KDNP frakcióvezetője.

Simicskó István beszédében II. János Pál pápát is idézte, aki úgy fogalmazott, az európai kereszténység akkor tud ismét megújulni, megerősödni, hogy ha mindkét tüdőlebenyével lélegzik, a keleti, ortodox kereszténységgel és a nyugati kereszténység egyetemességével is.

Borítókép: Simicskó István ( Fotó: Simicskó István/ Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.