Törökország még egyáltalán nem hagyta jóvá a svéd NATO-csatlakozást

A törökök most ugyanott állnak, mint Magyarország: a parlamenti ratifikáció van hátra – mutatott rá Deák Dániel.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 07. 13. 6:52
KRISTERSSON, Ulf; STOLTENBERG, Jens; ERDOGAN, Recep Tayyip
Vilnius, 2023. július 10. Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdõdõ NATO-csúcstalálkozót megelõzõ megbeszélésük elõtt Vilniusban 2023. július 10-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery Fotó: Henrik Montgomery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki sajtóban megjelenő hírekkel ellentétben Törökország még egyáltalán nem hagyta jóvá a svéd NATO-csatlakozást és októberig biztosan nem is fogja – hívta fel a figyelmet Deák Dániel a közösségi oldalán. A XXI. Század Intézet vezető elemzőjének tájékoztatása szerint 

a valóság az, hogy a török elnök csak egy jegyzőkönyvet írt alá arról, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatják Svédország csatlakozását. 

Recep Tayyip Erdoğan egy sor kötelezettségvállalást kapott Svédországtól, az Egyesült Államoktól és az EU-tól is. 

Mint írta, a Nagy Török Nemzetgyűlés (török parlament) július 15-én ül össze utoljára, és október 1-jéig felfüggeszti a munkáját. Ez azt jelenti, hogy Svédországnak 2,5 hónapja van arra, hogy teljesítse vállalásait a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) és a FETÖ (Fethullahista Terrorszervezet) elleni küzdelemben, míg az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak szintén 2,5 hónapja van arra, hogy teljesítse Törökországnak tett ígéreteit.

Amennyiben viszont vállalásokat és az ígéreteket nem teljesítik, nem várható a török parlament jóváhagyása. Tehát a törökök most ugyanott állnak, mint Magyarország: a parlamenti ratifikáció van hátra – magyarázta az elemző, aki szerint mindezek fényében Magyarországnak sem kell sietnie, a törökökhöz hasonlóan ezt a helyzetet nekünk is a nemzeti érdekek képviseletére kell kihasználni.

Ismert, Orbán Viktor magyar miniszterelnök már korábban is egyértelműen jelezte, hogy a kormány támogatja a svédek csatlakozását, a parlamenti Fidesz-frakció vonakodott eddig a ratifikációtól.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelenlétében kezet fog a NATO-csúcstalálkozót megelőző megbeszélésük előtt Vilniusban 2023. július 10-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.