Így segítik az egyetemek a hallgatóik lakhatását

Leginkább alacsony szállásdíjakkal és szociális ösztöndíjakkal támogatják a hallgatókat a magyarországi felsőoktatási intézmények. Minden évben sokaknak okoz komoly fejtörést, hogy ha egy lakhelyüktől távol eső intézménybe veszik fel őket, hol és miből fogják megoldani a manapság egyre inkább dráguló lakhatást több évig tartó tanulmányaik során. Az egyetemek többsége igyekszik orvosolni ezt a problémát lehetőségeikhez mérten.

2023. 08. 06. 5:50
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy közzétették a felvételi pontszámokat a hazai felsőoktatási intézmények, máris megindult a roham a kollégiumi helyekért és az albérletekért. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, utóbbiak esetében jócskán zsebbe kell nyúlni, hiszen a fővárosban egy kisebb lakás havi bérleti díja átlagosan 155 ezer forintba kerül. A lapunk által megkérdezett egyetemek jóval a piaci ár alatt kivehető kollégiumi elhelyezéssel, szociális támogatásokkal vagy különböző ösztöndíjakkal segítik a nehéz helyzetben lévő hallgatók lakhatását. Emellett sok helyen a kollégiumok fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyeznek.

A magyar egyetemek nagyban hozzájárulnak a hallgatók lakhatásához különböző támogatási formákkal. Illusztráció. Fotó: Pexels

Alacsony szállásdíjak a fővárosi egyetemeken

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) arról tájékoztatta lapunkat, hogy az egyetem 11 szociális kollégiumában 2023. szeptemberétől 4570 férőhelye van a hallgatóknak, 1392 az újonnan felvetteknek, a szombathelyi ELTE Savaria Egyetemi Központban pedig 550 férőhely található. 

A kollégiumi térítési díjak a férőhelyek minőségi kategóriájától függően 12 320 és 18 475 forint között vannak havonta. 

A szociális kollégiumi helyeket igénylő hallgatók pályázataiban kiemelt súlyozással szerepelnek az olyan szociális szempontok, mint a jelentkező családi háttere és körülményei, a háztartásonként egy főre jutó jövedelem, az egészségügyi állapot, valamint lakhelyének a kollégiumtól való távolsága – írták.

Hozzátették, az ELTE hat szakkollégiumában összesen 307 férőhely is található, és ha a szinte teljes kihasználtságú szálláshelyek valamelyike megüresedik, azt azonnal más rászoruló hallgatónak adják. Az ELTE a kollégiumi férőhelyek mellett 2018 óta egyre bővülő lakhatási szolgáltatást is biztosít nemzetközi és magyar hallgatóinak. Idén nyolc szerződött partner csaknem ezerötszáz, az ELTE minőségi feltételeinek megfelelő szálláshelyet kínál a hallgatóknak előre tervezhető kapacitásokkal és árakkal – ismertette az egyetem.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Orczy úti kollégiumában pályázhatnak kollégiumi elhelyezésre az egyetemre felvett közszolgálati ösztöndíjas, önköltséges vagy önköltség fizetésére nem kötelezett, alapképzésben, mesterképzésben, valamint doktori képzésben nappali munkarendben tanuló hallgatók, a magyar és határon túli magyar, illetve az államközi szerződéssel tanuló külföldi állampolgárságú hallgatók, akik az Államtudományi és Közigazgatási Karra vagy a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karra járnak. 

Az ötemeletes kollégium tizenháromezer négyzetméteres és 590 hallgató befogadására alkalmas. A kollégium szobáinak ablakait korszerű hang- és hőszigetelésű nyílászárókkal szerelték fel, minden emeleten vannak közösségi helyiségek, konyhagépekkel felszerelt főzőhelyiségek, ingyenesen használható ipari mosógépek és szárítógépek. 

Az első évben ingyenes a kollégium, a felsőbb éveseknek 22 000 forintot kell fizetni havonta, az elsőéves felvételi eljárásnál a felvételi pontszámok, illetve a szociális helyzetre adható pontszámok 60-40 százalékban számítanak. 

A kollégiumi felvétel egy tanulmányi félév vagy egy tanév időtartamára szólhat, minden további időszakra újból kell pályázni. Ezenfelül a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szálló is biztosít férőhelyeket a D épületben a vonatkozó területek hallgatóinak, és a Rendészettudományi Kar nappalis hallgatóit a Diószegi utcai kollégiumban helyezik el.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lapunkkal azt közölte, hogy jelenleg hét működő kollégiuma van, ahol a hallgatóiknak szállást biztosítanak. A hét kollégiumban összesen 4141 fő elhelyezésére van lehetőség. A lakhatás árát komfortfokozattól függően határozták meg: 9320 vagy 11 650 forintba kerülhetnek havonta.

Ösztöndíjakkal is segítik a lakhatást

A Budapesti Corvinus Egyetemen négy egyetemi fenntartású kollégiumban összesen 1128 férőhely van egy–öt ágyas szobákban, amelyek fejlesztésére rendszeresen jelentős forrást szán a Corvinus, 2021-ben például 1,2 milliárd értékben zajlott felújítás, 2022-ben és 2023-ban ez folytatódott további közel 160 millió forintos értékben – válaszolták a Magyar Nemzet kérdésére. Hangsúlyozták, a 2023–24-es tanév tavaszi félévétől pedig megnyílik a 15 milliárd forintból megújuló Ménesi úti campus, ami egy hazánkban kiemelkedő, jövőorientált hely lesz sportpályákkal és óriási parkkal, és ahol további 160–180 hallgató jut majd lakhatáshoz. 

A kollégiumi elhelyezésről elmondták: 

elsősorban a tanulmányi eredmény vagy a felvételi pontszám, a lakóhely és az egyetem közötti távolság, valamint a szociális háttér befolyásolja a kollégiumi felvételi pontszámot.

Az egyetem biztosít kollégiumi szociális ösztöndíjat, amely díjkompenzációt jelent az arra rászorulóknak, felső határa tervezetten havi 40 600 forint lesz. Emellett pályázható a rendszeres szociális ösztöndíj is, amit szociális helyzetük alapján kaphatnak meg a sikeres pályázók, ennek maximális összege 110 000 forint havonta. Az önköltséges és a Corvinus-ösztöndíjjal, térítésmentesen tanuló hallgatók kollégiumi díjai várhatóan 32 200 és 54 600 forint közé esnek idén ősztől, épülettől, szobaágyszámtól függően.

A Károli Gáspár Református Egyetem arról számolt be, hogy a 2023/2024-es tanévre összesen 896 kollégiumi férőhelyet tud biztosítani a felsőbb éves és az újonnan felvett, első évre beiratkozó hallgatóknak. A kollégiumi férőhelyek biztosításán túl a Károli-ösztöndíjprogram széles támogatási rendszere a hátrányos helyzetű hallgatókat is segíti. Havi szociális ösztöndíjat nyújtanak azoknak a hallgatóknak, akik igazolják jogosultságukat, ez alapképzésen 83 300, mesterképzésen pedig közel 125 ezer forint – közölte az intézmény.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC), bár nem egyetem, a juniorképzésben és az egyetemi programban tanuló valamennyi hallgató számára hazai és külföld ösztöndíjak mellett szállást is biztosít, földrajzi és szociális helyzettől függetlenül ingyenesen. Az MCC oktatási és nevelési programjának ugyanis alapja, hogy a diákok közösséget alkossanak. Az MCC a hagyományos egyetemi oktatást kiegészítő, magas szintű képzést nyújt nem csupán egy területet érintően, hanem interdiszciplináris jelleggel – tájékoztatott az intézmény.

Kecskeméten a helyi önkormányzat is segít

A kecskeméti Neumann János Egyetem jelenlegi kollégiumaiban közel ötszáz nappali tagozatos és külföldi hallgatót tudnak elhelyezni – tájékoztatott az intézmény lapunk megkeresésére. Kiemelték, hogy a campusberuházás, illetve az infrastruktúra-fejlesztés jegyében már javában zajlik egy hatszáz fős kollégium kialakítása, amelynek várható befejezése 2024 őszén lesz. A kollégiumi jelentkezések alapján mérlegelik további diákszállások, városi bérlakások igénybevételének lehetőségét, valamint a hallgatók lakhatási támogatásának kialakítását. Mindezeken felül 

kiemelkedő ösztöndíjrendszerük van, ami további segítséget nyújt hallgatóiknak, ilyen például a ECO- és NRG-ösztöndíj, különböző szociális juttatások, és Kecskemét városának ösztöndíja is.

A hallgatói önkormányzat támogatja a rászorulókat a PTE-n

A kollégiumi felvételi eljárás során a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a vonatkozó kormányrendelet és egyetemi szabályzatok figyelembevételével felméri a pályázó hallgató szociális helyzetét, mind a lakhelytől való távolságot, mind pedig a hátrányos helyzetet figyelembe véve – tájékoztattak lapunk megkeresésére. Kiemelték, hogy a kollégiumi elhelyezés a tanulmányi vagy a felvételi eredmény mellett a szociális helyzetfelmérés szerinti pontszám alapján történik, tehát a legjobban rászoruló hallgatók előnyt élveznek. Ezenkívül az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖ) átvállalja a kollégiumba felvett leginkább rászoruló hallgatók adott tanévre vonatkozó kollégiumi díját, részben vagy egészben saját költségvetésének a terhére – egészítették ki.

Kép: Illusztráció. Fotó: Pexels

Emellett az EHÖ és az egyetemet fenntartó alapítvány közösen írt ki albérlet-támogatási pályázatot, mellyel a szociálisan rászoruló hallgatók lakhatását támogatják. Erre azok pályázhatnak, akik érvényes jelentkezést nyújtottak be kollégiumi elhelyezésre, azonban nem jutottak férőhelyhez. A 2022/23-as tanévben összesen kétszáz hallgatónak segített így a PTE – tudatta az intézmény. Hangsúlyozták, hogy a mozgáskorlátozott, illetve látássérült hallgatóiknak akadálymentes kollégiumi elhelyezést biztosítanak.

Szinte mindenkinek jut hely Debrecenben

A Debreceni Egyetem elsőéves hallgatóinak augusztus 11-ig postai úton kell kollégiumi jelentkezéseiket benyújtaniuk – írták. Az intézmény hat campusán tizenöt kollégiumban 1220 férőhelyet tart fenn idén az elsőéveseknek a 4943-ból, melyek Debrecenben, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon találhatók, és jelenleg is zajlanak a nyári felújítási munkálatok. Az elsőéveseknek fenntartott férőhelyeken a kollégiumi díj 20–35 ezer forint között alakul havonta. Mint tájékoztattak, 

az elmúlt öt évben átlagosan a jelentkezők nyolcvan százalékát vették fel a kollégiumi felvételi eljárásában, és a kimaradt hallgatók többsége is várólistáról szeptember első két hetében bekerült az elnyert férőhelyet lemondó vagy a képzést hamar abbahagyó hallgatók helyére. 

Az elsőévesek csak szociális alapon kerülhetnek be valamelyik férőhelyre, a jogosultságukat hivatalos úton igazolniuk kell, a benyújtott kérelmekről augusztus 21-ig döntenek.

Előnyben a hátrányos helyzetűek Miskolcon 

A hátrányos szociális helyzetből érkező hallgatók már az első évtől előnyt élveznek a kollégiumi elhelyezésben, és anyagi támogatásukra is számos ösztöndíjat biztosít a Miskolci Egyetem – válaszolták megkeresésünkre. Hozzátették, a távolabbról érkezők a 2023/2024-es tanévben öt kollégiumi épületben, körülbelül 1520 férőhelyen lakhatnak jó állapotú kollégiumi épületekben, apartmanos kialakítású Uni-Hotelben, valamint egy tavaly felújított modern apartmanházban. A Miskolci Egyetem a kollégiumi felvételi pontrendszert úgy alakította ki, hogy a nehezebb helyzetben lévő diákok magasabb pontszámot kaphassanak a kollégiumi felvételi eljárásban. A diákszállás kialakításától és felszereltségétől függően az állami ösztöndíjas diákok 15–25 ezer forint, míg a költségtérítéses/önköltséges diákok 21–31 ezer forint kollégiumi és szolgáltatási díjat fizetnek havonta.

Borítókép: Olcsóbb, mintha albérletet kellene fizetni (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.