Indul a roham az albérletpiacon

Első körben a kollégiumokért indul a roham a felvételi ponthatárok kihirdetését követően. A legalacsonyabb áron elérhető albérletek és szobák már eddig is népszerűek voltak, most országszerte még nagyobb lehet irántuk a kereslet.

M. Orbán András
2023. 07. 27. 13:30
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hullámban fut fel a kereslet az albérletpiacon, az első a ponthatárhirdetés környékén, majd augusztus második felében, amikor véglegessé válik a kollégiumi férőhelyek eloszlása, bár az elmúlt két hónap tendenciája, hogy a kereslet és a kínálat is nőtt, utóbbi 11 ezerről 12 ezerre. Noha egyértelműen a kollégium a legolcsóbb megoldás, és a legdrágább szoba sem kerül 18 ezer forintnál többe, ebből van a legnagyobb hiány, ráadásul a férőhelyek sem arányosan oszlanak el. 

A megfizethetőbb árú garzonlakások iránt mindig nagyobb a kereslet, de minél nagyobb vagy jobb állapotú egy lakás, annál többért lehet kiadni
Fotó: Csapó Balázs

 

A legalacsonyabb áron elérhető albérletek és szobák mindig is népszerűek voltak, most még erősebb lesz a kereslet irántuk. Egyrészt az albérletek utóbbi időszakban látott drágulása miatt, másrészt pedig a most piacra lépő egyetemisták tipikusan olyan bérlők, akik olcsóbb kiadó lakásokat keresnek 

 

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál adatai szerint Budapesten az albérleteket 240 ezer forintos átlagáron kínálják, a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások esetében az átlagos lakbér 155 ezer forint. A legnagyobb garzonkínálattal rendelkező városrészek közül a XI. és XIII. kerületben 177 és 180 ezer forint az átlag. A XVII., XX. és XXI. kerületben százezer forint körüli összegért is kínálnak kiadó garzonokat. A fővárosban bérelhető szobák átlagos díja pedig nyolcvanezer forint, kerületenként viszont nagy eltérések lehetnek

Az OTP Ingatlanpont szakértői a vidéki egyetemi városokról adtak összegzést, úgy, hogy a hallgatók számát és arányát, illetve a vásárláskor figyelembe vehető átlagos négyzetméterárakat vizsgálták.

Kecskeméten egy harmadik szempont is közrejátszik, itt a lakás- és albérletárakat inkább az autóipar vonzása mozgatja, mint a kereken kétezer hallgató igényei.

Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője szerint Szegeden sokkal inkább a hallgatók állnak a bérleti piac fókuszában, hiszen közel húszezren vannak. Szegeden az átlagos bérleti díj 140 ezer forint, garzonok már nagyjából százezer forintos áron is megtalálhatók. Aki Szegeden venne lakást, 550 ezer forintos átlagos négyzetméterárral számolhat.

Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője kiemelte, Debrecennek nagyjából ugyanúgy húszezer hallgatója van, mint Szegednek. Ha vásárolni szeretne valaki, Debrecen a második legdrágább megyeszékhely is egyben a 630 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal – tette hozzá. 

 

A debreceni albérletpiac 170 ezer forintos átlagos bérleti díjjal kezdi a szezont, a garzonok 120 ezer, a szobák hatvanezer forintos áron szerepelnek a kínálatban.

 

Miskolcnak csak mintegy negyedannyi hallgatója van, a lakásai pedig jóval olcsóbbak (átlagár: 360 ezer forint négyzetméterenként), mint az előző két városban. A két kisebb egyetemi városban, Nyíregyházán és Egerben az eladási árak közepesek (440-490 ezer forint négyzetméterenként), s a diákok száma nem éri el a háromezret sem. Az ingatlan.com gyűjtéséből az derül ki, a miskolci garzonok átlagos bérleti díja hetvenezer, a városi albérletárak átlaga százezer forint, szobák átlagosan ötvenezer forintért bérelhetők.

Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője azt nyilatkozta, Pécsett juthat mindenkinek szállás, bár drágábban, mint tavaly. Új jelenség, hogy a hallgatók már nem ragaszkodnak az egyetem közelségéhez, az olcsóbb lakbérért fejébe több utazást is vállalnak. Vásárolni itt 470 ezer forintos négyzetméteráron lehet, az ingatlan.com szerint bérelni átlagosan 135 ezer forintért, garzonok pedig nem egészen százezer forintért is kivehetők.

 

Dübörög az albérletpiac, csak kínálat nincs már – így jellemezhető Győr-Moson-Sopron és a háromezer hallgatóval rendelkező Veszprém albérletpiaca Komádi Csaba, az OTP Ingatlanpont észak-dunántúli régióvezetője szerint. 

 

A vásárlás itt is szóba jöhet, az átlagos árak magasak (620-650 ezer Ft/m2), érdeklődés leginkább a kisebb, olcsóbb, belváros közeli ingatlanokra van. Győrben a 185 ezer forintos átlagos lakbérrel szemben a garzonok 105 ezer forintos bérleti díjjal szerepelnek a kínálatban, Veszprémben nagyobb a szórás, 70-120 ezer forint között, a szobabérlés pedig 50-75 ezer forintba kerül havonta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.