Fellázadtak Karácsony Gergely ellen az óbudai piacosok

Soha nem tapasztalt áremelésen akadtak ki az óbudai Kórház utcai piac árusai. A jegyszedőtől az árusokon keresztül a vevőkig mindenki megdöbbenve áll a brutális díjemelés előtt.

Mukatársunktól
Forrás: Metropol2023. 08. 18. 9:35
20221130 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az ország vezetése erejét megfeszítve küzd az inflációval és az energiaár-emelkedéssel, a Karácsony Gergely vezette Budapest eközben brutális áremelésekkel fojtogatja a piaci árusokat Óbudán – írja a Metropol.

A lap szerint az elmúlt időszakban körülbelül 70 százalékkal emelték az árusok piaci költségeit. A jegyszedőtől a vásárlóig mindenki elképesztő pofátlanságnak tartja ezt a hihetetlen emelést ezekben a nehéz időkben. A korábban virágzó Kórház utcai piacot a főváros üzemelteti a Piacokat, Üzletközpontokat és Vásárcsarnokokat Üzemeltető Kft.-n keresztül. Itt korábban boltosok, kereskedők, zöldségesek és őstermelők tömege árulta a jó minőségű, egészséges és kiváló magyar termékeit. Most azonban bezárt boltok, üres árushelyek tömege fogadja a piacra látogatókat.

 

Kizsigerelt kereskedők 

A zöldségesek vagy kereskedők a nagybani piacról és közvetlenül a magyar termelőktől veszik az árujukat, de úgy érzik, annyi költséget kell fizetniük, hogy megfojtják őket ezekkel az áremelésekkel.

A kirakodásokért 30 százalékkal emelkedtek az árak. Mindenért fizetni kell. Azért is, hogy a saját kocsinkat tologatjuk, itt azért is pénzt kérnek. Megkérdeztük, hogy a díjemelésért mit kapunk, ezért az extra díjemelésért, de nem kaptunk rá semmi választ, semmit nem kaptunk érte, hát szét kell nézni, hogy néz ki a piac. Hullaház van itt bent, az üzletek sorra zárnak be. Megfojtanak minket ezekkel az áremelésekkel Karácsonyék. A túlélésre játszik itt már mindenki

– panaszolta a lapnak az egyik kereskedő, Judit.

 

Csak a gyerekek miatt

– Olyan 60-70 százalékos áremelkedés volt. Én egy hónapban fizettem a bérlésért 65 ezret, most 109 ezret. De ezenfelül naponta fizetek még több jogcímen is, kirakás, hulladék és a többi. Mi nem merünk árat emelni, mert félünk, hogy elmennek a vevők. Így nekünk kell benyelni az áremelést. Karácsonyék üzemeltetik egy cégen keresztül a piacot. De nekünk a termelés is rengeteg költséggel jár: a locsolás, a permetezés, a munkadíj és így tovább. Itt évek óta nincs már új arc, pedig 

öt-hat éve nem volt itt üres hely, nem lehetett ide bekerülni, most pedig már nem jönnek ide az árusok. Küzdünk, amíg tudunk, de egyre nehezebb. Egyedül kell dolgoznom, a nejem beteg, két gyereket kell etetnem, de kitartunk, amíg tudunk

 – mondta a Metropolnak egy másik kereskedő, Károly. A lap szerint abban az árusok és vásárlók is egyetértettek, hogy

„Karácsony Gergelynek ebben benne van a keze”.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, nem ez az egyetlen fővárosi áremelés. Karácsony Gergely korábbi bejelentése szerint szeptembertől 28 százalékkal megemelik a jegyárakat: a vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható vonaljegy 600 forint, a tíz darabos gyűjtőjegy pedig négyezer forint lesz. A drágulás még a baloldalon is kritikákat váltott ki, Tüttő Kata, a főpolgármester MSZP-s helyettese is úgy nyilatkozott, hogy nem kellett volna ezt meglépni. Ugyanő viszont elszólta magát a további budapesti megszorításokról: úgy fogalmazott nemrégiben, hogy akkora a Fővárosi Vízművek vesztesége, hogy „a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból kellene elvenni”. Karácsony helyettese a közösségi oldalán is valóságos kampányt folytatott azt magyarázva, hogy miért kell emelni háromszorosára a budapesti vízdíjakat.

Tarlós István volt főpolgármester korábbi pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor korábban kijelentette a Magyar Nemzetnek: a főváros a végóráit éli pénzügyi értelemben, amiről csak maga tehet. Wintermantel Zsolt, fővárosi Fidesz–KDNP-frakcióvezetője szerint a főpolgármester elindította a sarcdominót, a BKV jegyáremelésének bejelentése után elővezette a vízdíj várható drágulását is. – Az, ami most következik, a legsötétebb Demszky-korszakot idézheti, amikor is csőd közelébe kerül a város, egyre inkább hitelből él, és a városvezetés elkezdi a közműdíjakat évről évre emelni. Tarlósnak és a kormánynak köszönhetően a Demszky-éra után hosszú ideig nem volt erre példa, a jegyek ára sem változott. Karácsonyék viszont visszahozzák baloldali elődük módszerét. Kifogytak a pénzből, hűlt helye a több mint 200 milliárdos tartaléknak, amit Tarlós hagyott maga után, és elfogyott a rekordméretű adóbevétel. A főváros pedig a budapestiekre kezdi terhelni a megbukott városvezetésük következményét, miközben másra mutogat, mint egy gyáva gyerek – emelte ki a fideszes politikus. 

Borítókép: Karácsony Gergely (jobbra) és helyettese, Kiss Ambrus (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.