Tuzson Bence: Az Európai Unió széteséséhez vezethet a lopakodó jogalkotás

A lopakodó jogalkotás az egész uniós intézményrendszert veszélyezteti. Előbb-utóbb egyes tagállamok nem fogják végrehajtani az uniós bürokraták döntéseit. Ha ez bekövetkezik, akkor szétesik az Európai Unió – mondta szombaton Tuzson Bence a tihanyi Tranzit fesztiválon. Magyarország igazságügyi minisztere szerint nem lehet pénzügyi forrásokat hozzárendelni olyan nehezen értelmezhető, körülírható fogalmakhoz, mint az európaiság.

2023. 08. 26. 16:51
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lopakodó jogalkotással, a konszenzusos rend felborításával előbb-utóbb eljutunk arra a pontra, hogy akire rákényszerítik az uniós bürokraták a döntéseiket, azok nem fogják végrehajtani azt. Ez az egész uniós intézményrendszert veszélyezteti. Ha ez bekövetkezik, akkor szétesik az Európai Unió – mondta szombaton Tuzson Bence a tihanyi Tranzit fesztiválon. 

Tuzson Bence, igazságügyi miniszter, Európai Unió
A nagyobb országok egyfajta birodalmi szemléletből adódóan a kisebb országok belső döntéseire is hatással akarnak lenni a miniszter tájékoztatása szerint (Fotó: Teknős Miklós)

Mint az igazságügyi miniszter kifejtette, a történelem során a kis országok mozgásterét mindig a nagy országok határozták meg. Hozzátette: az Európai Unió egy rövid ideig kivételt képezett ez alól, hiszen az uniós szabályok egyenlőséget garantáltak a tagállamoknak. A világ alapjaiban azonban nem változik a tárcavezető szerint, s a nagyok továbbra is nyomást akarnak gyakorolni a kicsikre.

 

Európai értékek?

– Ma ez úgy jelenik meg az unióban, hogy a nagyobb országok egyfajta birodalmi szemléletből adódóan a kisebb országok belső döntéseire is hatással akarnak lenni. Ezek a végén mindig jogszabályokban jelennek meg, hiszen az unión belüli harc a jogalkotás területén zajlik. A nagyobb országok az uniós szabályokat megpróbálják kijátszani, s nyomást gyakorolnak a kisebbekre, hogy engedjék el a vétójogukat, ezáltal megpróbálják kijátszani az egyhangú döntési mechanizmust.

Rákényszerítik a kicsiket, ellenállókat arra, hogy olyan döntéseket fogadjanak el, amelyet egyébként nem tennének meg. Ez a magatartás az egész uniót veszélyezteti

– részletezte. A miniszter felidézte Orbán Viktor tegnapi gondolatait, amelyben a miniszterelnök arra utalt, hogy a liberálisok elsajátítanak különböző fogalmakat. Tuzson Bence kifejtette, a keresztény értékrend adta meg az alapot a liberálisok fogalmai alá. A tárcavezető szerint éppen ezért nem véletlen, hogy a liberálisok állhatatos harcot folytatnak a keresztény értékek ellen. Hozzátette: ezek a fogalmak az uniós döntéshozatali rendszerben is megjelennek.

Ilyen a menekült fogalom is. A menedéket kereső embert segíteni kell, ez is egy régi keresztény alapelvünk, amelyet a liberálisok átértelmeznek, s ma már szinte bárki belekerülhet ebbe a fogalmi kategóriába

– részletezte.

 

Pénzügyi források és a fogalmak

A miniszter elmondta: a haladó szót ma sokan a liberálissal azonosítják, s az „ő felfogásuk szerint ezáltal ami maradi, az konzervatív”. A liberálisok olyan helyekre próbálják kiterjeszteni birodalomépítési szabályaikat, ahol ezek nem voltak korábban. A miniszter tájékoztatása szerint ilyenkor gyakran a korábbi szabályokat is túllépik. Ilyen volt az is, amikor az Európai Parlament  szavazása során nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat. Tuzson Bence elmondta: semmikép nem támogatják azt, hogy az „unió a normális jogalkotási rendtől eltérően átminősíthet egy kérdést, s az átminősített kérdés alatt betolják a migráció vagy az LMBTQ kérdéskörét”. A Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatban azt mondta, „nem lehet pénzügyi forrásokat hozzárendelni olyan nehezen értelmezhető, körülírható fogalmakhoz, mint az európaiság”.

 Annak idején a Szovjetunióban is volt ilyen

– emlékeztetett Tuzson Bence. – Vizsgálták, hogy egy adott állam megfelel-e a kommunista feltételeknek, amelyeket mindig meg lehetett változtatni. Semmi nem volt egzakt, ezért bármit lehetett mondani a végén. Itt tartunk mi is a jogállamisági feltételekkel és a kondicionalitási eljárással – állapította meg a tárcavezető.

 

Borítókép: Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Tranziton (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.