Veszélyes ősi kórokozók támadhatnak a felmelegedés miatt

A globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt az évezredek óta a jégsapkákban szunnyadó mikrobák újra feléledhetnek és a környezetbe kerülhetnek, veszélyt jelenthetnek az emberekre, és akár világjárványt is elindíthatnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 08. 04. 8:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősi kórokozók olvadhatnak ki az örökké fagyott talajból, a permafrosztból, és a modern mikrobaközösségekbe bejutva megváltoztathatják azok összetételét, végül pedig domináns törzzsé válhatnak – olvasható az Origo cikkében. Mint írták, egy kísérlet során a kutatók olyan számítógépes szimulációt készítettek, amelyben digitális kórokozókat juttattak mai mikroorganizmusokra emlékeztető, mesterséges baktériumokból álló közösségekbe, majd megnézték, mi bontakozik ki a két csoport találkozásából.

Mesterségesélet-szimulációkat használunk. Vannak ezek a digitális organizmusok, amelyek tulajdonképpen erőforrásokért versenyző számítógépes programok. Bár eléggé absztraktak, mégis úgy viselkednek, mint a baktériumok. Erőforrásokat használnak a növekedéshez, versenyeznek, szaporodnak, és hasonló módon kölcsönhatásba lépnek környezetükkel

– mondta Giovanni Strona, a tanulmány vezető szerzője, a Helsinki Egyetem munkatársa, akinek programját az Európai Unió finanszírozza.

A számítógépes szimulációk több szempontból is előnyösek: egyrészt a kutatók nem valódi, veszélyes baktériumokkal dolgoznak, másrészt a virtuális kísérletek a paraméterek finomhangolásával újra és újra lefuttathatók. A szimulációk eredményei alapján 

az ősi kórokozók képesek túlélni és fejlődni a modern mikrobiális közösségben, 

ami meglepő fejleménynek számít. Ráadásul ezek az ősi baktériumok nagyon sikeresek voltak, az esetek körülbelül három százalékában felülmúlták mai társaikat, és domináns fajjá váltak.

Voltak olyan esetek, amikor az ősi kórokozók növelték a mikrobiális sokféleséget, az esetek egy százalékában pedig a betolakodók megjelenése kiszámíthatatlan eredményeket hozott. Utóbbi megállapítás különösen aggasztó a szakértők szerint. – Előfordulhatnak olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkező betolakodók, amelyek végül elbuknak, viszont akadhatnak olyan előnytelen jellemzőkkel rendelkező ősi mikrobák is, amik végül meglepően sikeresek lesznek, ez pedig hatalmas csapást jelent a modern baktériumközösségek számára. Ennek a folyamatnak a kiszámíthatatlansága az, ami igazán veszélyes, mert így nem sok eszközünk marad felkészülni – ismertette a megfigyeléseket és jelentőségüket Strona.

A globális átlaghőmérséklet megállíthatatlan emelkedése miatt nagyon is reális lehetőség, hogy az évezredek óta a jégsapkákban és permafrosztban szunnyadó mikrobák egyszer újra felélednek és a környezetbe kerülnek.

A helyzet azért is aggasztó, mert ezek között a kórokozók között lehetnek olyanok is, amelyek veszélyt jelentenek az emberre és akár világjárványt is elindíthatnak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.