Felszentelik a megújult győri székesegyházat

Hosszas előkészítés és fejlesztés után elkészültek a győri székesegyház felújítási munkálatai, az egyházmegye főtemplomát szerdán szentelik ünnepélyes újra. A több mint négymilliárd forintból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően többek között a barokk falfestményeket teljes egészében restaurálták, megújultak a székesegyház fő- és mellékoltárai, a torony alatti két raktárhelyiséget pedig kincstárrá alakították át.

2023. 09. 12. 5:15
null
Győr, 2020. május 9. Látogatók a győri Püspökvár-Toronykilátóban 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt korábban bezárt kilátó ismét fogad látogatókat. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri székesegyház felújításának tervei hat év alatt valósultak meg, amelynek során a padlózattól a tetőig minden megújult – nyilatkozta a fejlesztésről lapunknak Veres András győri megyéspüspök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a győri székesegyházban a második világháború idején elszenvedett károkat 1972-ben részlegesen kijavították, de eddig még nem sikerült rajta átfogó felújítást végezni. Most egy kormányprogram révén, amely az ország minden székesegyházának megújítását tűzte ki célul, erre lehetőség nyílt.

győri székesegyház
Szeptember 13-án újraszentelik a székesegyházat Fotó: Csapó Balázs

 

Szerteágazó fejlesztések a székesegyházban

Ami a beruházást illeti, a padló kövezetét még az 1970-es évek felújítása nyomán kis cementlapokkal borították, ezeket most mészkőlapokra cserélték. Az erős- és gyengeáramú vezetékeket és a csapadékvíz-elvezetést is kicserélték, elvégezték a mennyezeti freskók és az oldalfalak megerősítését, a csodálatos barokk falfestményeket pedig teljes egészében restaurálták.

Megújultak a templom fő- és mellékoltárai is, a torony alatti két raktárhelyiséget kincstárrá alakították át, itt kaptak helyet a székesegyház szakrális kincsei. 

– Kialakítottunk egy örökimádási kápolnát is, ahol a szentelés ünnepétől kezdődően a nap 24 órájában imádhatjuk a köztünk kenyér színe alatt jelenlevő Krisztust. A már javíthatatlanná vált orgonát lecseréljük, az új hangszer építése még folyamatban van – emelte ki Veres András. Hozzátette: a két világháború miatt hétről egyre csökkent a harangok száma. A templomtoronyban a korszerűsítés eredményeként újra hét harang lakik, így már a korábbi hangzással hívják a város lakóit és a környékbelieket az ünnepekre. A fejlesztések döntő részben kormányzati pályázati forrásokból valósulhattak meg, amelyeknek teljes összege 4,027 milliárd forint volt.

 

Nagyszabású ünneppel készülnek

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelési ünnepét minden év szeptember 13-án tartják, ezért döntöttek úgy, hogy az újraszentelést is erre a napra helyezik.

Veres András győri megyéspüspök szerint a templom minden ember számára egységes üzenetet hordoz: ez az imádság háza Fotó: Huszár Gábor

Tudjuk, hogy ez idén munkanap, viszont az újraszentelés miatt fontos számunkra az is, hogy az egyházmegye papsága és szerzetesei teljes létszámban részt vehessenek az ünnepen, hiszen a főtemplomunkról van szó

– mutatott rá. Hozzáfűzte: a délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisére azon testvéreiket is várják az egyházmegye minden részéből, akik jelen tudnak lenni ezen a ritka és egyedülálló liturgián. Emellett este 7 órakor egy nagyszabású hangversenyt rendeznek a székesegyházban, az Egyetemi Kórus és Egyetemi Zenekar közreműködésével.

 

Mindenki örülhet a megújulásnak

Veres András győri megyéspüspök úgy véli, a templom nemcsak a hívő, hanem minden ember számára egységes üzenetet hordoz: ez az imádság háza. A nem hívők is az építészet és a kultúra csodálatos alkotásait látják bennük. – Számunkra, hívők számára az eucharisztia ünneplésének a helyszíne, amely az egyházat létrehozza és fenntartja. Erre a székesegyházra azért is fordítunk különösen nagy figyelmet, mert itt őrizzük Szent László király hermáját, a vérrel könnyezett Szűzanya kegyképét, valamint itt van eltemetve Boldog Apor Vilmos püspök, aki 1945-ben halt vértanúhalált a nők és a női tisztaság védelmében.

Sokan betérnek ide csupán hazafias érzelmekből is, hogy leróják tiszteletüket a lovagkirály földi maradványai előtt, de büszkeséggel várják ide a külföldi turistákat is, ami az országimázsnak is jót tesz

– mutatott rá a MKPK elnöke.

Borítókép: Győri székesegyház (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.