időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Novák Katalin: Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk

Magyar Nemzet
2023.09.14. 10:29 2023.09.14. 14:11
Novák Katalin: Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk

– Ötödik alkaommal lehetek a házigazdájuk a budapesti demográfiai csúcson – fogalmazott Novák Katalin a ma kezdődött rendezvényen. A köztársasági elnök jelezte, hogy jó, ha az ember a személyes tapasztalatait is beépíti a családokért való munkába.

– A budapesti demográfiai csúcson minden a szabadság körül forog – húzta alá az államfő. Mint mondta, a szabadság illatát annyira megszoktuk, hogy el sem tudjuk képzelni az életet nélküle.

– A magyarok nem ingyen kapják a szabadságot, újra és újra meg kell küzdenünk érte. Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk 

– tette hozzá.

Nem volt hiábavaló a harc

Az államfő felidézte, hogy amikor ő gyermekeket vállalt, családellenes időket éltek Magyarországon. Mint emlékeztetett, egyre kevesebben merték vállalni a házasságot, és történelmi mélypontra zuhant a gyermekvállalási kedv. – Úgy is tűnhetett, hogy a magyar családok lemondanak a jövőről, s így a magyar nemzet ügye is elveszett. De a családok nem hagyták magukat, szabadságharcba kezdtek, kiálltak a jövőért, egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet. Ahol megbecsülés jár az időseknek, ahol a fiatalok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni. Egy olyan országot, ahol a gyermeket vállaló nem jár rosszabbul, mint aki lemond a saját családról – húzta alá.

– A családok szabadságharca nem volt hiábavaló 

– hangsúlyozta Novák Katalin. 

Kiemelte, hogy családbarát fordulat történt Magyarországon, a házasságkötések száma megduplázódott, az abortuszok száma felére csökkent. – Nálunk nőtt a legjobban a gyermekvállalási kedv Európában. Nőtt a családok életszínvonala – sorolta az államfő, jelezve: a családok szabadságharca azonban nem ért véget, a jövő ugyanis veszélyben van. 

– A fejlett világba beköszöntött demográfiai tél, most jégkorszakba fordul. Miközben kongatják a vészharangot a klímaváltozás miatt, a világ valódi változásra alig figyel valaki. Ha ugyanis a gyermektelenség válik általánossá, szeretett és biztonságosnak hitt világunk szertefoszlik. Ha nincs gyermek, akkor nincs jövő 

– mutatott rá.

A családok tizenkét pontja

Novák Katalin rámutatott, hogy a bibliai tizenkettes szám a magyar szabadságharcok történetében is jelentős szerepet játszik. – 175 évvel ezelőtt 1848-as forradalom idején12 pontot fogalmaztak meg hőseink, ez a magyar szabadság vastörvénye, a magyar családok szabadságharcának is legalább 12 alapvetése van – húzta alá.

– Mit kívánnak a magyar családok? 

– tette el a kérdést a köztársasági elnök.

Mint mondta, egy, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés, kívánjuk a nevelés szabadságát, a gyerek nevelés a szülők joga és felelőssége, nincs helye semmilyen ideológiának. Az államfő szerint a második, hogy nem hagyjuk, hogy megfosszák gyermekeinket az önazonosságukból fakadó biztonságérzetüktől, aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként. 

– Három: a családpárti döntéshozókat ne lázítsanak a családok ellen, legyen nemzeti minimum a családpártiság. Négy: Magyarország ne adja hozzájárulását a családellenes döntésekhez; öt: biztonságot a családoknak, az óvodáink, iskoláink, falvaink, városaink legyenek biztonságban. Hat: megfelelő lehetőséget a gyermekeseknek, ne járjon rosszabbul az, aki gyermeket vállal annál, mint aki önként lemond erről. A gyermekvállalás ne vállhasson szegénységi kockázattá – jegyezte meg.

Az államfő szerint a hetedik pont, hogy ne legyen anyagi akadálya a vágyott gyermekek megszülethessenek, míg a nyolcadik: megbecsülést az időseknek, hiszen szüleink és nagyszüleink megdolgoztak Magyarország gyarapodásáért. Kilencediknek nevezte, hogy valódi választási szabadságot a nőknek, ne kelljen lemondani a nőknek, és a gyermek miatt ne kelljen lemondani a munkáról. Megbecsülést a főállású édesanyáknak. 

– Tíz: védjük meg a saját otthonunk biztonságát, segítsük a fiatalokat az otthonteremtésben, tizenegy: versenyképes köznevelés, korszerű egészségvédelem. Tizenkettő: figyelmet a határon túli magyar családoknak, szülessen bárhol, az anyaországban vagy a határainkon túl, lehessen magyar, mert számunkra minden magyar gyermek ajándék 

– szögezte le Novák Katalin. Hozzátette:

Egyenlőség, szabadság, testvériség. Ma a családok szabadságharcát vívjuk

 

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: Havran Zoltán)

 

Demográfiai Csúcs

Hungary achieves singular results with family policy

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.