Menczer Tamás hírlapi kacsát cáfolt meg a svéd NATO-csatlakozásról

A Szabad Európa névtelen forrásainak értesüléseit tagadta.

Forrás: MTI2023. 09. 18. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírlapi kacsa a Szabad Európa honlapján megjelent azon hír, amely szerint a magyar kormány a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban azt várja, hogy a svéd miniszterelnök vagy külügyminiszter Magyarországra utazzon 

– közölte Menczer Tamás hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a portál azon cikkére reagált, amely szerint a magyar vezetés továbbra is azt várja, hogy vagy Ulf Kristersson svéd kormányfő vagy Tobias Billström külügyminiszter Budapestre jöjjön és találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel vagy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A Szabad Európa meg nem nevezett forrásaira hivatkozva arról írt, egyfajta Canossa-járás jellegű utat várnak el, „amelynek során a magyar fél elmondhatná, hogy idehaza az égvilágon semmi gond nincs a demokráciával és az emberi jogok érvényesülésével, a svéd partner pedig tudomásul venné”. –Aki ismeri a svédeket, a svéd diplomáciát, az pontosan tudhatja, hogy egy ilyen elvárásnak sosem fognak eleget tenni. Éppen azért, mert tisztában vannak vele, hogy ez elvárás velük szemben, aminek véleményük szerint semmi alapja, így üres gesztusokat nem tesznek – idézték az „ügyre rálátó diplomatát”.

Világos álláspont

Valójában a magyar kormány egyáltalán nem titkolja álláspontját a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Szijjártó Péter éppen minap tette egyértelművé, hogy „nehéz lesz” ratifikálni a svédek kérelmét,  miközben „a svéd állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyag részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban, azt sugallva a diákoknak, hogy a demokrácia hanyatlásnak indult Magyarországon.”

Kövér László szeptember elején pedig a Mandinernek adott interjúban úgy fogalmazott,  a kormány és Novák Katalin köztársasági elnök is egyértelművé tette, hogy támogatja Svédország NATO-csatlakozását, ha nem így lenne, nem lenne az Országgyűlés asztalán a ratifikáció. Hozzátette, a Fidesz–KDNP azonban egy élő politikai közösség, tagjainak lehet eltérő véleménye. 

 

Sokan látjuk úgy a frakcióban, érdemes lenne várni még a döntéssel 

 

– idézte az MTI.

Megjegyezte: bár figyelik, hogy Törökország, amely a NATO második legerősebb hadseregével rendelkezik, milyen vitát folytat a svédekkel, Magyarország nem ajánlotta fel, hogy az ő álláspontjukhoz igazodik, a törökök pedig még csak jelzés szintjén sem tettek utalást arra, hogy bármilyen elvárásuk lenne velünk szemben. Kövér László szerint két hagyományosan semleges ország – Finnország és Svédország – NATO-csatlakozása megért volna egy átfogóbb, mélyebb vitát. – Ez valójában nem erősíti, hanem gyengíti Európa biztonságát, mert növeli a szó szoros és áttételes értelmében vett érintkezési felületet Oroszország és a NATO között – értékelt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon népszavazást tartottak a NATO-csatlakozásról, ezzel szemben a két északi államban meg sem kérdezték az embereket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.