Milliárdok Amerikából: hazaárulás miatt jelentették fel Korányi Dávidékat

Hazaárulás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést egy magánszemély azután, hogy a sajtóban megjelent, az Egyesült Államok – a hazai ellenzék finanszírozásával – beavatkozott a 2022-es magyarországi választásokba – tudta meg a Magyar Nemzet. Egy volt CIA-elemző szerint a cél Orbán Viktor megbuktatása volt.

2023. 09. 12. 15:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hatóságokhoz fordult a feljelentéseiről elhíresült Tényi István, miután Larry C. Johnson egykori CIA-elemző azt nyilatkozta, hogy a CIA beavatkozhatott a magyar választásokba. Az elemző szerint az volt az amerikai külügy célja, hogy megbuktassa Orbán Viktort. Mindezt pedig a miniszterelnök ellenfeleinek a pénzelésével igyekezett elérni Amerika. 

Tényi a rendőrségnek és az ügyészségnek azt írta, vizsgálni kellene, hogy felmerülhet-e a hazaárulás bűntett gyanúja azokkal a magyar állampolgárokkal szemben, akik az Action for Democracyn keresztül részt vehettek külföldi kormány, illetve szervezet közreműködésével az országgyűlési választások befolyásolásában.

Az ismert feljelentő beadványában emlékeztetett: hazaárulás bűntettét az a magyar állampolgár követi el, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn.

Utóbbi bűncselekményre egyébként a napokban ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász is felhívta a figyelmet a Hír TV Napi aktuális című műsorában

 

Külföldi milliárdok a magyar ellenzéknek

Ismert, a dollárbaloldal botránya tavaly augusztusban robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében arról számolt be, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Márki-Zay elárulta, hogy a Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid által fémjelzett Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől.

Az első hírek még arról szóltak, hogy több mint 1,8 milliárd forintnyi dollár a Korányi Dávid vezette szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz. Mivel az amerikai pénzek miatt sérülhetett az ország szuverenitása, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálódik. Később egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott többek között az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója. A legnagyobb szeletet egyébként a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez szintén milliárdos összeg érkezett részben a magyar címzettektől, részben közvetlenül a tengerentúlról

Azóta újabb, a minősítés alól feloldott titkosszolgálati dokumentum került napvilágra, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogató szervezete van a dollárbaloldalnak: az amerikai Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is közel egymilliárd forintot utalt. A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak kezdetétől, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak öt részletben. 

Több nyomozás is folyamatban van

A dollárbaloldal ügyében nyílt nyomozások is indultak, a DatAdattal összefüggésben a rendőrség személyes adattal való visszaélés, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás miatt folytat eljárást. Az amerikai pénzek vonatkozásában szintén a NAV rendelt el költségvetési csalás gyanújával nyomozást, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig pénzmosás és sikkasztás miatt vizsgálódott. Utóbbi nyomozást azóta már átvette az adóhatóság a rendőrségtől.

Borítókép: Korányi Dávid (balra), Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, a baloldalhoz köthető dollárbotrány egyik kulcsembere szerint csak a demokráciát védték (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.