Nem támogatta Pécs baloldali vezetése az új Zsolnay-emléktáblát

Október 30-tól új emléktábla fogja emlékeztetni a Király utca 1. szám előtt elhaladókat arra, hogy az illusztris épületet Zsolnay Vilmos (1828–1900) keramikusművész, nagyiparos építtette 1860-ban, és ott a Dunántúl legnagyobb áruházát, a Bazárt működtette.

Forrás: BAMA2023. 09. 26. 20:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Okkal feltételezhető, hogy egy ilyen kezdeményezést a pécsi városvezetés is annak súlyához, fontosságához mérten támogat. Azonban egy vonatkozó városházi előterjesztésből kiderült, hogy az épület déli kapujától balra eső részén a zászlótartó alatti utca­fronti felületen elhelyezni tervezett 60-szor 26 centiméter méretű,

ötfajta eozinmázzal készülő tábla elkészítésének, engedélyeztetésének és felállításának teljes költségét a kezdeményezők, azaz a Zsolnay-örökösök, élükön Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, valamint a Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara finanszírozza.

A Baranya vármegyei hírportál, a Bama emiatt megkereste Kehidai Lászlót, aki immár több mint harminc éve kutatja a Zsolnay család történetét és áll az őket érintő kezdeményezések mellé, ami alól nem kivétel az új emléktábla ügye sem. A helytörténész emlékeztetett: az első, még 2003-ban felállított első Zsolnay-emléktábla esetében „meg sem fordult az önkormányzat fejében az, hogy ne ők csinálják meg”.

Amikor megkerestem Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiát az ötletemmel, nem gondoltam, hogy ilyen sokára valósul meg a tervünk

– mondta az új emléktáblára utalva.

Kehidai László és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia érthetetlennek tartja a pécsi önkormányzat reakcióját, mivel a hivatal jelezte: csupán adminisztrációs feladatok átvállalásával támogatnák a kezdeményezést, anyagi hozzájárulást azonban nem tudnak biztosítani a megvalósításhoz. Érdemes megjegyezni, hogy az emléktábla elkészítésének költsége engedélyek nélkül nem éri el a százezer forintot.

A helytörténész beszámolt arról is, hogy később furcsa feltételekkel is előállt az önkormányzat. Például elvárták volna, hogy minden Zsolnay-örökös aláírásával támogassa a kezdeményezést, de ez a feltétel – úgy tűnik – azóta elhalt.

Egyébként az önkormányzaton kívül mindenki mellénk állt

– fogalmazott Kehidai László, ide sorolva az örökségvédelmi hivatalt, a kihelyezési engedély háromszázezer forintos díját finanszírozó iparkamarát és Orosz László szakmérnököt.

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia örül, hogy meg tudják valósítani a kezdeményezést. Hangsúlyozta: az új emléktábla avatását október 30-án, a családi legendárium egyik jeles napján, ifjabb Zsolnay Miklós születésnapján tartják.

Borítókép forrása: Bama/Laufer L.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.