Olyat láthat a hétvégén, amit csak 437 év múlva lehet újra

Az alig egy hónapja felfedezett Nishimura nevű üstökös a hétvégén szabad szemmel is láthatóvá válhat, ami kihagyhatatlan alkalom a jelenkor csillagászai számára, az üstökös ugyanis legközelebb 437 év múlva lesz megfigyelhető újra.

Forrás: THE GUARDIAN2023. 09. 08. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üstökös Hideo Nishimura japán amatőr csillagászról kapta a nevét, aki idén augusztus 11-én észlelte először az égitestet.

A Nishimura csak 437 évente kerüli meg a Napot, ami azt jelenti, hogy ideje nagy részét a külső Naprendszerben tölti.

Amikor az üstökösök megközelítik a Napot, a hő hatására a bennük található jég gázzá alakul, amely hosszú csóvát alkot. A Nap fénye visszaverődik erről a csóváról, ennek köszönhetően láthatjuk a Földről is az üstökösöket.

Az égitest egyébként a C/2023 P1 nevet kapta – olvasható a The Guardian cikkében.

A legjobb, ha még napkelte előtt, északkeleti irányban, a Vénusztól balra, tiszta, szennyezéstől mentes égbolton figyeljük az égboltot

– magyarázta Nicolas Biver, a párizsi obszervatórium asztrofizikusa.

A kis távcsővel rendelkezők könnyen élvezhetik majd a látványt, de ha a körülmények lehetővé teszik, az üstökös szabad szemmel is látható lehet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.