Támadnak a viharok, aztán nagyot változik az idő + videó

Vasárnap hullámzó frontálzóna és mediterrán ciklon alakítja az időjárást. Hétfőre ezek a képződmények fokozatosan elhagyják a térséget, így naposra, szárazra fordul az idő.

Forrás: MTI, MET, OKF2023. 09. 24. 17:39
null
Balatonfenyves, 2020. július 21. Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felõl fényképezve 2020. július 21-én este. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap keleten időszakosan felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak.

Az éjszaka első felében még keleten, majd egyre inkább a középső és déli tájakon valószínű zápor, zivatar. Kelet felől szakadozik, csökken a felhőzet.

Hétfőn délelőtt a Dunántúlon nagyrészt még felhős lesz az ég. Előfordulhat eső, záporeső, aztán ott is naposra fordul az idő.

Az északias szél vasárnap többfelé erős, északnyugaton és északkeleten viharos lehet. Hétfőre viszont csak élénk légmozgásra lehet számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 22 és 29 fok között alakul – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.

Az erős szél veszélye miatt szintén elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja az óránként 70 kilométeres erősséget is. A zivatarok kialakulásának veszélye miatt kiadott elsőfokú, citromsárga riasztás is érvényben maradt. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást jelent a villámlás, esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. 

 

Milyen idő lesz jövő héten?

Az országos, középtávú előrejelzés szerint keddtől már sok napsütésre lehet számítani, kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok képződhetnek. A hőmérséklet hajnalonta 9 és 17 fok között, délután 23 és 28 fok között alakul.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.