Vége a budavári lóhere-simogatásnak

Régebben a vizsgára készülő diákok, manapság pedig a külföldi leánybúcsús csapatok kedvelt szórakozása, hogy felmásznak a budavári Hadik András-szoborhoz, hogy megérintsék a magyar hős lovának heréjét. Ezt elégelték meg helyi polgárok, akik az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz fordultak, a tárca pedig kötelezte az önkormányzatot egy figyelmeztető tábla kihelyezésére.

2023. 09. 16. 7:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú idő után nyugalomra lelhet Hadik András budavári lovasszobra, miután az önkormányzat figyelmezető táblát helyez ki azon turisták számára, akik fel akarnak mászni az emlékműre, hogy megérintsék a ló heréjét. 

A furcsa szokás évtizedekre nyúlik vissza, még a rendszerváltás előtt a villamosmérnök-hallgatók és más diákok rendszeresen megérintették Hadik lovasszobrának „érzékenyebb” részeit a komolyabb vizsgák és az érettségi előtt, mondván, hogy ez szerencsét hoz. A probléma tehát nem újkeletű, amit az is mutat, hogy az Index.hu 2011-es cikke szerint korábban felmerült budavári önkormányzati berkekben, hogy őrt állítanának a szobor mellé. 

Az utóbbi évtizedekben a diákokat felváltották a turisták és a főként külföldi leánybúcsús csoportok, szerkesztőségünk is kapott olyan videót, amelyben fiatal nők másznak fel az emlékműre. 

A problémát ezúttal a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, Vukoszávlyev Zorán jelezte a budavári önkormányzatnak, amely ígéretet tett arra, hogy kihelyeznek egy figyelmeztető táblát a balesetek és a rongálás megelőzésére.  

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium a helyben lakók jelzése nyomán lépett az ügyben. Annak érdekében, hogy a budavári polgárok felszámolják a Hadik András emlékéhez méltatlan állapotokat, több hivatalt is megkerestek, mielőtt a tárcához fordultak volna. A folyamatnak voltak kifejezetten komikus állomásai is. 

Az egyik, neve elhallgatását kérő budavári polgár például a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria köztéri művészeti alkotások osztályához fordult azzal a javaslattal, hogy adják neki a szobor kezelői jogát, cserébe vállalja annak karbantartását, őrzését, ám az állat heréjének „megérintését és megnyalását csak külön, differenciált díjskála megállapítása mellett díj fizetése ellenében” engedné meg. 

A hivatal részéről válaszoló illetékes el kellett, hogy keserítse hősünket, ugyanis arról tájékoztatták, hogy a Hadik-szobor Budapest tulajdonában van, és vagyonkezelését a Budapest Galéria látja el. Ellenben elfogadnak anyagi hozzájárulást a szobor megtisztításához. A szobor őrzése, vagy legalábbis az azt megmászók eltántorítása az I. Kerület Budavári Önkormányzat Közterület-felügyeleti Iroda hatásköre lenne. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.