Vészhelyzetet hirdettek a migránsinvázió miatt + videó

Vészhelyzetet hirdettek Dél-Szlovákia egy részén az egyre csak özönlő illegális migránsok miatt. A szlovák politikusok eddig homokba dugták a fejüket, pedig a szlovák hatóságok már két éve közös magyar–szlovák járőrözéssel próbálják kordában tartani a migránsokat.

2023. 09. 08. 11:38
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még soha nem tapasztalt ekkora migránsinváziót Dél-Szlovákia, mint napjainkban. Szlovák nyilvántartás szerint míg 2022-ben 11 ezer migránst regisztráltak, most egyetlen hónap alatt, csak a Nagykürtösi járásban mintegy tízezer migránst. A ma7 szlovákiai magyar nyelvű hírportál szerint a kialakult helyzet miatt a múlt hét végén a Nagykürtösi járásban vészhelyzetet hirdettek. A feltorlódott migránsokat egy használaton kívüli gyártócsarnokban, embertelen körülmények között zsúfolták össze, itt várják sorsuk jobbra fordulását, miközben számuk folyamatosan növekszik.

Az Új Szó kamerája előtt nyíltan átlépték a szlovák határt az illegális migránsok. Forrás: Új Szó

A választások előtt álló északi szomszédunknál belpolitikai válság tört ki a migránsinvázió nyomán. A migráció a választási kampány fő elemévé lépett elő. 

A szlovák pártok egy része Magyarországot, egyesek személyesen Orbán Viktort teszik felelőssé a Szlovákiában kialakult helyzetért. A hazánkat támadó politikusok azonban eddig a homokba dugták a fejüket migrációs kérdésekben, 

helyesnek tartották/tartják azt a szlovák törvényt, ami lehetővé teszi a migránsok automatikus regisztrálását anélkül, hogy tudnák, ki az illegális menekült, honnan és miért jött. 

Az illegális migránsoknak ugyanis nincs semmilyen iratuk, okmányaikat vagy az embercsempészek veszik el tőlük, vagy maguk a migránsok semmisítik meg, így bemondásra regisztrálják őket.

Vannak olyan politikusok, akik kihasználnák a helyzetet, a legutóbbi választásokon a parlamentből kiesett Híd politikusa, Sólymos László úgy fogalmazott tegnap Bumm.sk szerint, hogy összpontosítaniuk kellene a schengeni határok védelmére! 

– Küldjünk Magyarországnak rendőröket és katonákat! Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a magyar, illetve a cseh és osztrák felekkel! – indítványozta Sólymos László, s hozzátette: „közös problémáról van szó, amely Szlovákia, Magyarország, Csehország és Ausztria lakosait is érinti és csak velük közösen tudjuk megoldani”.

 

Magyarország nemcsak nyitott az együttműködésre, hanem rendőri szinten már évek óta napi gyakorlat mindez.

Az illegális migrációval Szlovákia is 2015 óta küzd, és már több mint két éve közös magyar–szlovák járőrözéssel is próbálják kezelni az egyre súlyosbodó helyzetet. Olyan szintű a két ország rendőri együttműködése, hogy leszabályozták például az egymás országaiban való üldözés kérdését is. Ez alapján mind a szlovák, mind a magyar rendőrök határon át is üldözhetik és elfoghatják a bűnözőket, így az embercsempészeket is. Ez utóbbira számtalan példa van.

A ma7 szlovák hírportál számolt be róla, hogy magyar–szlovák vegyes járőr figyelt fel arra az embercsempész autóra, ami aztán a határon át Pozsonyig szökött, ahol végül elfogták a már gyalogosan menekülő embercsempészeket és a 25 illegális migránst. Utóbbiakat regisztrálták, így maradhatnak Szlovákiában. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás indult. 

Itt is található azonban egy kiskapu. A szlovák törvények szerint csak az az embercsempész vonható felelősségre, aki átlépi az államhatárt; ha a migránsokat kiteszi a határ előtt, és ők úgy érkeznek Szlovákiába, az embercsempész nem vonható felelősségre. Ezt egyébként tapasztalatok szerint ki is használják a bűnözők.

Kétségtelen, tény, hogy a nyugat-balkáni útvonal látványosan módosult, korábban a magyar műszaki határzáron át, vagy azt megkerülve főleg Ausztriába vitték az embercsempészek a menekülteket, ám a közös magyar–osztrák, egyre sikeresebb hatósági fellépésnek köszönhetően nagyban megnehezült a szervezett bűnözők számára ez az útvonal. 

Szakmai – értsd: rendőrhatósági – értékelés szerint ennek és nem politikai döntéseknek köszönhető, hogy az embercsempészek Szlovákia felé vették az irányt. Gyakran a szerb–román határon át és nem a műszaki határzáron keresztül hozzák az embercsempészek az illegális migránsokat hazánkba, majd továbbviszik őket északra, Szlovákia felé.

Borítókép: A szerb–magyar határnak induló illegális migránsok (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.