A magyarok elutasítják Ukrajna uniós és NATO–tagságát

Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz, vagy az EU-hoz még a brüsszeli irányvonallal általában egyetértő baloldali szavazók jelentős része is rossz döntésnek tartaná, derült ki egy friss kutatásból.

2023. 10. 05. 15:47
Illustration Of The European Parliament In Strasbourg, France.
FRANCE-EUROPE Fotó: SCHLAFLANG THOMAS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok többsége nem támogatja Ukrajna csatlakozását sem az Európai Unióhoz (61 százalék), sem pedig a NATO-hoz (62 százalék) – derül ki a Real PR 93. legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint 

az ukránok felvételét ezekbe a szervezetekbe még a brüsszeli irányvonallal általában egyetértő baloldali szavazók több mint 40 százaléka és a budapestiek több mint fele is rossz döntésnek tartja. 

A kutatásból az is kiderül, hogy a Fidesz szavazóinak háromnegyede szerint nem kellene csatlakoznia Ukrajnának az EU-hoz, s mindössze 12 százalékuk tartaná ezt jónak. A brüsszeli irányvonallal általában egyetértő baloldali pártok szavazói megosztottak a kérdésben, 42 százalékuk utasítja el, és 44 százalékuk támogatja Ukrajna felvételét. 

Még a budapestiek körében is többségben (55 százalék) vannak azok, akik szerint nem kellene csatlakoznia a háborúban álló országnak, szemben azokkal, akik ennek ellenkezőjét gondolják (26 százalék).

 A fővárosi álláspontnál is elutasítóbb a vidék Magyarországának véleménye, hiszen körükben 62 százalékos az ukránok EU-s csatlakozását ellenzők aránya, szemben a támogatók mindössze 23 százalékos körével. 

 

 

A felmérés eredménye nagyon hasonló képet mutat Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásának kérdésében is. 

A magyarok 62 százaléka ellenzi  és mindössze 22 százaléka támogatja az ukránok felvételét a katonai szövetségbe. 

A biztos szavazók körében sem láthatók eltérő arányok, 65 százalékuk utasítja el és 23 százalékuk támogatja Ukrajna csatlakozását. Az uniós csatlakozásnál némileg nagyobb az elutasítottsága Ukrajna NATO-csatlakozásának a Fidesz szavazói körében, közel négyötödük (79 százalék) ellenzi, és kevesebb mint minden tizedük (8 százalék) ért azzal egyet. 

A baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak, 41 százalék szerint Ukrajnának nem kellene csatlakoznia a NATO-hoz, míg hasonló arányuk, 44 százalékuk gondolja úgy, hogy ennek meg kellene történnie. Eltérő arányokban, de hasonlóan gondolkodik a fővárosiak és a vidékiek többsége ebben a kérdésben, a budapestiek több mint fele (52 százalék), 

a Budapesten kívül élők közel kétharmada (65 százalék) ellenzi a jelenleg háborúban álló Ukrajna felvételét a NATO-ba, szemben a fővárosiak egyharmados (34 százalék) és a vidékiek egyötödös (19 százalék), a csatlakozást támogatók kisebbségével. 

 

 

 

Mint írják, a több mint másfél éve háborúban álló Ukrajna nemcsak bőséges fegyverszállítmányok és pénzügyi támogatás formájában kap segítséget, de az orosz agresszió nyomán napirendre került az ország Európai Unióhoz és NATO-hoz való csatlakozása is. Azonban kérdéses, hogy az ország mindenben megfelel-e az ehhez szükséges feltételeknek. A felmérést készítő cég rámutatott,

Ukrajnában egyértelműen korlátozzák a magyar nyelvű kisebbség anyanyelvének és szimbólumainak használatát, ami sérti az uniós normákat, és számos konfliktust eredményezett a magyar és az ukrán kormány között.

Kérdéses az is, hogy egy háborúban álló ország hogyan tudna csatlakozni a nyugati katonai szövetséghez a háború eszkalációja nélkül – olvasható a közleményben.

 

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Schlaflang Thomas /AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.