Erasmus-ügy: mindenre felkészült a Tempus, megnyugodhatnak a pályázók

Folyamatosak a nemzetközi diák- és oktatói csereprogramok, azaz az Erasmus. A Tempus Közalapítvány minden olyan döntést meghozott, ami az őszi kiutazásokhoz szükséges, és ennek forrása is az egyetemeknél van, a jövő tavaszra vonatkozó pályázatok is ütemtervszerűen kerülhetnek kiírásra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Czibere Károly, a szervezet kuratóriumának elnöke. Hozzátette: a közalapítvány erkölcsi kötelességének érzi, hogy a magyar diákok, oktatók érdekeit képviselje egy olyan helyzetben, amikor az európai tanácsi határozat ezt korlátozza.

2023. 10. 10. 4:45
Erasmusos diákok
diákok Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Tempus Közalapítványnak kötelessége biztosítani, hogy az Európai Tanács végrehajtási rendelete semmilyen mértékben ne érintse az Erasmus-pályázatra készülő magyar diákokat, tanárokat, kutatókat – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Czibere Károly. 

Czibere Károly (Fotó: Tempus Közalapítvány)

A kuratóriumi elnök nyugalomra int, ugyanis 2024. június 30-ig folyamatosak az Erasmus-kiutazások és a Magyarországra érkezők fogadásai, erre minden jogi feltétel és forrás is rendelkezésre áll a Tempusnál, valamint a költségvetésben. 

Idén augusztusban a Tempus 1,8 milliárd forint forráskihelyezéséről döntött a modellváltó egyetemeknek, ez még a tervezett növekedésen felül is fedezi a nemzetközi programokat. 

Hiszen a cél – mint az elnök kiemelte –, hogy egyre több magyar diák szerezzen úgy nemzetközi tapasztalatot, hogy aztán ezt a tudást itthon kamatoztatja.

Bízunk abban, hogy 2024. június 30-át követően a sikeres tárgyalásoknak köszönhetően nem büntetik a magyar egyetemistákat és kutatókat, de az egyetemek bevonásával dolgozunk egy új nemzetköziesítési programon is

– hangsúlyozta Czibere Károly.

Mint ismeretes, tavaly decemberben az Európai Tanács végrehajtási határozata a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak az EU-s forrásokat felfüggesztette, annak ellenére, hogy a magyar kormány mindazon vállalásokat teljesítette, melyeket írásban közölt az Európai Bizottság. 

Ennek keretében léptek többek között vissza – számos hasonló nemzetközi példa ellenére – a politikus kuratóriumi tagok. 

Azonban a bizottság újabb és újabb kifogásokat fogalmaz meg, időnként önellentmondásokba is keveredve.

Mindent megtesznek, mindenre felkészülnek

– A források biztosítása mellett augusztusban arról is döntött a Tempus, hogy 2024. június 30-át követően is támogatja a modellváltó egyetemek nemzetköziesítési programjait  – jelentette ki az elnök. Hozzátette: azonban ahhoz, hogy ezek a programok elinduljanak, még Brüsszel jóváhagyása is szükséges. 

Forrás: Tempus Közalapítvány

– Erre november végéig, jelen állás szerint egészen pontosan november 23-ig van lehetősége a bizottságnak. Ha ez pedig megvan, akkor a Tempus villámgyorsan megköti a szerződéseket – magyarázta Czibere Károly, majd rámutatott:

ebben az esetben semmilyen hátrány nem fogja érni a hallgatókat, mert az intézményeknek rögtön rendelkezésre fognak állni a források,

ha pedig az Európai Bizottság a tényeket ismét félreértelmezi, akkora indul a jelenleg már kidolgozás alatt álló új nemzetköziesítési program.

Így mindent megtettünk és megteszünk annak érdekében, hogy a hallgatók biztonságban érezzék a külföldi tanulmányaikat

– mondta a Tempus kuratóriumi elnöke. Tájékoztatást adnak a hallgatóknak és az intézményeknek, kiírják, lebonyolítják, majd elbírálják a pályázatokat, majd értesítik a támogatottakat – sorolta az elnök. Hozzátette: ennek a folyamatnak egyedül az utolsó elemét, a szerződéskötést nem tudják még biztosítani.

Minden ránk eső részét lebonyolítottuk a pályázatnak. Már csak arra várunk, hogy november 23-ig megkapjuk a zöld jelzést, és abban a pillanatban megkezdődik a szerződések aláírása.

– hangsúlyozta Czibere Károly.

A Tempus több lehetőséget kínál, mint sokan gondolnák

A szervezet kuratóriumi elnöke szerint bár a legtöbben még az egyetemistáknak külföldi tanulási lehetőséget biztosító Erasmus-ösztöndíjra asszociálnak az elnevezésről, az Erasmus+ program már sokkal szélesebb tevékenységet foglal magába a harminchat évvel ezelőtti elindulása óta. 

Rámutatott: többféle program van, nemcsak felsőoktatás, hanem a szakképzés, a felnőttképzés, köznevelés, ifjúság és a sport területén is kínál lehetőségeket. Ennek köszönhetően a program a hallgatókon túl, gyakornokok, önkéntesek, fiatalok, tanulók, felnőtt tanulók, tanárok, pedagógusok, egyetemi oktatók, trénerek, ifjúsági munkások, oktatási, képzési vagy ifjúsági területen működő szervezetek munkatársai számára is elérhető – sorolta Czibere Károly. Hozzátette: a pályázatokat a különböző támogatott szektorokban működő intézmények és szervezetek nyújthatják be, az egyéni részvétel ezeken keresztül valósulhat meg.

Maximális mobilitás

Az 1996-ban létrehozott Tempus Közalapítvány a Kulturális és Innovációs Minisztérium felügyelete alatt működő közhasznú szervezet, amely az általa kezelt programokon keresztül a legnagyobb mértékű mobilitást bonyolítja le Magyarországon. A Tempus Közalapítvány számos pályázati programot kezel, melyek az oktatás és képzés minden szereplőjének kínálnak lehetőségeket. Közülük a legnagyobb az Európai Unió Erasmus+ programja, mely mobilitási és partnerségi projekteket támogat valamennyi oktatási és képzési szektorban, valamint az ifjúságügy és a sport területén. A közalapítvány kezeli a közép-európai CEEPUS-programot, az EGT Alap mobilitási ösztöndíjait, az államközi ösztöndíjakat, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat, a Collegium Hungaricum programot, a DAAD-programot és a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait támogató Stipendium Hungaricum programot, valamint a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramot. A Tempus működteti a Nemzeti Europass Központot is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.