Foggal-körömmel az Erasmusért: az Európai Parlament bizottsága előtt a magyar diákok petíciója

Szerdán a petíciós bizottság napirendjén szerepelt a magyar diákok által kezdeményezett petíció az Erasmus-programokból történő kizárásra vonatkozóan.

2023. 09. 21. 16:05
Navracsics Tibor
Brüsszel, 2017. január 26. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelõs biztosa sajtótájékoztatót tart a bizottság brüsszeli székházában 2017. január 26-án abból az alkalomból, hogy 30 évvel korábban indult meg az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja, az Erasmus. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erasmus- és Erasmus+ programok népszerűsége és elismertsége az Európai Unióban egyhangúlag megkérdőjelezhetetlen. Ezek a programok több mint hárommillió diáknak nyitottak lehetőséget, hogy Európa-szerte tanulhassanak. Magyarország kitiltásával körülbelül 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, valamint további sok ezer külföldi fiatal veszíti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson. 

A befagyasztás indítékainak politikai jellegéről korábban már beszámoltunk, több szakember is arról beszélt, hogy az ötlet maga a magyar balliberális ellenzéktől fakad. Ugyanis a vád tulajdonképpen arra a prekoncepcióra épül, hogy a modellváltott egyetemek kuratóriumaiban ülő politikai aktorok miatt felmerülhet a korrupció gyanúja. 

Ezt a narratívát a magyarországi ellenzék képviselte a kezdetektől fogva, tehát az ő politikai félelmüket vette át a bizottság, erre alapozva az egész eljárást.

Magyarország az említett programokból történő kitiltásának jogi háttere is hasonlóan gyenge lábakon áll. Ballester Rodrigo, a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője azt a kérdést tette fel ezzel kapcsolatban a The European Conservative hasábjain, hogy „el tudnánk képzelni, hogy egy nemzeti labdarúgócsapatot kizárjanak egy európai tornáról pusztán a gyanú miatt, hogy egy adott csapat egyik játékosa egy napon szabálytalanságot követhet el?”.

Szerdán az Európai Parlament petíciós bizottságának napirendjén szerepelt a magyar diákok által kezdeményezett petíció az Erasmus-programokból történő kizárás ellen. A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) arra kérte az EU végrehajtó szervét, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan oldják fel a magyarországi Erasmus+ programok blokkolását. Az akcióhoz több nagy, hallgatói érdekképviselettel foglalkozó civil szervezet is csatlakozott. 

Az ülésen a bizottság képviselője megerősítette, hogy a döntést azért hozták meg, mert a közalapítványok kuratóriumaiban politikai érdekeket képviselő személyek ülnek, de a kondicionalitási mechanizmusoknak nem céljuk örökké éltben maradni, hisz ha az adott ország „bebizonyítja”, hogy megszüntette a kifogásolt gyakorlatokat, ezek visszaállíthatók. 

Vincze Lóránt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség EP-képviselője felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy 

ezekkel az intézkedésekkel nem a magyar kormányt, hanem a jövő Magyarországainak vezetőit büntetik, és az EU normatív képe is romlik a hallgatók körében, és a diszkriminatív eljárás megnehezíti az unió és annak érdekeinek népszerűsítését. 

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő is kiállt a magyar diákok mellett, mondván, hogy az ő érdekeiket kell szem előtt tartani, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány teljesíti a feltételeket, de aztán mindig újabbakat szabnak ki. „Mivel a magyar kormány teljesítette az Európai Bizottságnak az Erasmus oktatási programokat érintő elvárásait, a folytatódó, a diákságot diszkrimináló eljárás nyilvánvaló politikai zsarolást jelent” – fogalmazott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.