Így gyógyítják szike nélkül a miómát, az új eljárás a későbbi gyermekvállalást sem veszélyezteti + videó

Évente 13 ezer méheltávolítás történik Magyarországon, többségében mióma diagnózissal, amelyek nagy része feltáró hasi műtét nélküli kezeléssel elkerülhető lenne. Egy új kezeléssel, az úgynevezett rádiófrekvenciás ablációval a méh megmenthető hegek nélkül, a beavatkozás pedig nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét.

2023. 10. 10. 16:10
Mióma
20231010_budapest Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon végzik a mióma innovatív, műtét nélküli kezelését havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vakító fehér fény, maszk, zöld köpeny. A műtőasztalon egy negyvenes hölgy fekszik – ezúttal csak a sajtó képviselőinek kedvéért –, hogy bemutassanak egy olyan eljárást, amelyet Kelet-Közép-Európában elsőként itt, Magyarországon végeznek. A nyitott műtét nélküli kezelésnek köszönhetően évente több tízezer nő életminősége változhat meg.

 

Szike helyett százfokos tű

– Az innovatív technika lényege, hogy ezzel az ultrahangfejjel bevezetünk egy vékony tűt is a hüvelybe, egészen az érintett területig, ahol száz fokra melegítjük fel, majd megszúrjuk vele a miómát. A keletkezett hőtől az elváltozás gyakorlatilag megsül, és a kóros sejtek elhalnak. Az eljárás amellett, hogy mindössze tíz percet vesz igénybe, fájdalommentes, ráadásul ambulánsan történik, így néhány órás megfigyelést követően a páciens hazamehet és másnap már akár dolgozni is tud – magyarázza a műtét nélküli kezelést Novák Zoltán szülész-nőgyógyász és nőgyógyászati daganatsebész szakorvos.

A kizárólag a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben végzett eljárásról a szakember kiemeli, a beavatkozás nem jár fájdalommal sem közben, sem azt követően, inkább csak kellemetlen, a menstruáció utolsó napjaihoz hasonlítaná ezt az érzést.

A rádiófrekvenciás ablációt a kétezres évek elejétől hatékonyan használják külföldön és Magyarországon egyaránt számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő, olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai vagy jóindulatú elváltozásai kezelésére. 

Most pedig a méh jóindulatú daganatának, a mióma kezelése is lehetővé válik, anélkül, hogy megterhelnék vele a szervezetet, vagy el kelljen távolítani a méhet. Évente ugyanis 13 ezer méheltávolítás történik Magyarországon, amelyek nagy része a jövőben elkerülhető lesz, hála a kezelésnek.

– Korábban nagyon sok esetben kellett a méhet eltávolítani, mert másképp, más eszköz nem állt rendelkezésre, nem tudták eltávolítani a már zavaró nagyságú, az érintett egészségét befolyásoló miómát. Ma már szerencsére számtalan megoldás áll a rendelkezésre, ám ezek invazív beavatkozások, belső hegekkel, belső varratokkal, amelyek akár három órát is igénybe vehetnek; ezzel a technikával viszont elkerülhető minden kellemetlenség, beleértve a méh eltávolítását is – fűzi hozzá.

Mióma
Novák Zoltán szülész-nőgyógyász (Fotó: Havran Zoltán)

 

Sokan érintettek, mégsem tudják

A mióma nagyon gyakori a nők körében, kis túlzással, de szinte nincs olyan, akinél ne alakulna ki, más kérdés, hogy az esetek többségében észre sem vesszük, hiszen nem okoz semmilyen problémát. Sok nőnek nincsenek tünetei, ugyanakkor árulkodó jel lehet a hosszan tartó és erős menstruációs vérzés, valamint a fáradékonyság, a gyakori vizelési inger és nyomásérzés a kismedencében. A diagnózishoz több vizsgálatra, így fizikai és MRI-re, valamint egy „szemfüles” nőgyógyászra is szükség van, aki az ultrahangon kiszúrja az elváltozást.

Mióma
Harmat Zoltán, a Premier Med Egészségügyi Oktató- és Kutatóintézet radiológusa (Fotó: Havran Zoltán)

Ez a jóindulatú daganat a méh simaizomszövetén keletkező, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás, ami az egészen kicsi, rizsszem nagyságtól egészen hatalmasra is nőhet. Általában a 25–30. életév után alakul ki

 – veszi át a szót a Harmat Zoltán, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézet radiológusa, aki arra is kitér, amennyiben a mióma öt centinél nagyobb, de az elhelyezkedése lehetővé teszi, akkor helyi érzéstelenítéssel, hasi ultrahang segítségével szintén elvégezhető a rádiófrekvenciás abláció. Hozzáteszi, hogy ez az eljárás teljesen ugyan nem tünteti el, csak zsugorítani tudja a miómát, ez a elváltozás már semmilyen panaszt nem okoz a jövőben az érintetteknek.

Az innovatív, új technológiát nem csupán alkalmazzák a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvosoknak, orvostanhallgatóknak.

Borítókép: Rádiófrekvenciás ablációval történő, vágás nélküli műtét szimulálása a Premier Med Egészségügyi Oktató- és Kutatóintézetben (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.