Iványi Gábor hajléktalanszállójának alkalmazottait átveszi a főváros

Novembertől a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) lesz a munkáltatója az Iványi Gábor által működtetett magán hajléktalanszállóban dolgozóknak – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz–KDNP-frakció azt javasolta, hogy fenntartóváltást hajtsanak végre a MET és az Oltalom által üzemeltetett intézményeknél, de ezt leszavazták.

2023. 10. 25. 18:27
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus; SZÁMADÓ Tamás
Budapest, 2023. szeptember 27. Karácsony Gergely fõpolgármester (k), Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás fõjegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatásosnak bizonyult Iványi Gábor kifakadása, aki azzal fenyegetőzött: ha nem kap támogatást, akkor félezer hajléktalant tesz utcára, köztük beteg és járásképtelen embereket is. Több baloldali önkormányzat milliós tételű gyorssegélyt ítélt meg az Oltalom Karitatív Egyesületnek, Józsefváros például 15 millió forintot adott.

A Főváros Közgyűlés pedig arról határozott: átveszi a saját intézményébe Iványi dolgozóit, mert nem tudták kifizetni a bérüket, ám a munkavégzésük marad az Oltalomnál. A főváros a példátlan esetet azzal indokolja, hogy a fővárosi szociális ellátórendszer biztonságos működésének biztosítása érdekében szükség van arra, hogy intézkedéseikkel biztosítsák, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület támogató szolgáltatásai továbbra is működhessenek, hiszen ezek a rászorulók ellátása érdekében nemcsak kulcsfontosságúak, de a téli krízisidőszak közeledtével és az energiaválság, magas infláció társadalmi hatásait tekintve sok esetben az emberi élet megóvása tekintetében is fontos szerepet töltenek be.

A fővárosi BMSZKI csaknem két és fél ezer hajléktalan ellátását végzi, míg 

az Oltalom a főváros adatai szerint 200 plusz 60 fős éjjeli menedékhelyet, 114 fős átmeneti szállást, 28 fős családok átmeneti otthonát és összesen 190 fős nappali melegedőt tart fent.

A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett javaslat 19 igen szavazattal ment át, az ellenzéki fideszes képviselők tartózkodtak a szavazástól. A fideszes képviselők saját javaslatot nyújtottak be a kialakult helyzet rendezésére, amelyet viszont leszavazott a közgyűlési többség. A jobboldal teljes fenntartóváltást szeretett volna végrehajtani a MET és az Oltalom által üzemeltetett intézményeknél.

Mint ismeretes, Iványi Gábor szervezetei hárommilliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozók után, mostanra a bérüket sem tudták fizetni.

 

Hajléktalanokat költöztetnek szociális bérlakásokba 

A Győri Péter nevéhez fűződő Menhely Alapítvány pályázik az első fővárosi költségvetés győztes ötletének a megvalósítására, ugyan az Utcáról Lakásba Egyesület adta be a győztes 50 millió forintos ötletet, abban bízva, hogy ők újíthatják fel a használatlan önkormányzati lakásokat. A megvalósítás éveket váratott magára, mint kiderült: az ötlet beadója nem vehet részt a megvalósításban, ez kizárólag a főváros dolga. A fővárosi önkormányzat pályázatot hirdetett a Gondoskodó Budapest kategóriában az „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek" ötlet megvalósítására.

A pályázat célja hajléktalan emberek számára tartós, megfizethető, biztonságos lakhatás és ehhez kapcsolódó szociális munka biztosítása felújított fővárosi kerületi önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadásával.

A főváros már tett ehhez hasonló kísérletet, amikor egy Kőbányai úti bérházba hajléktalanokat költöztetett össze korábban ott élő bérlőkkel. A házban leromlott a közbiztonság, tivornyák és hangoskodás jellemzik a lakók mindennapjait. A köztisztaság is jelentősen romlottak.

Borítókép: Fővárosi Közgyűlés (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.