Iványi Gábort a köztartozások befizetésére és a feladatok ellátására szólította fel az államtitkár

Ha a MET nem teljesíti önként vállalt kötelezettségeit, akkor az állam és az önkormányzatok ezt megteszik helyette – közölte Fülöp Attila államtitkár.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 18:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt – olvasható a Belügyminisztérium közleményében, amelyet Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára címzett Iványi Gábornak, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnökének. Az államtitkár arra reagált, hogy Iványi azt írta: 

ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni.

De tud mit csinálni – válaszolt Fülöp Attila, hozzátéve: 

az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesült csak a szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület. Hová tűnt el a pénz? Miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy idáig jutott el a szervezet, hogy a saját dolgozóinak nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? 

Ezek az alapvető kérdések – állapította meg az államtitkár. Szerinte Iványi Gábor ezzel nem foglalkozik, helyette ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. – Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Márpedig itt ez a helyzet – értékelt Fülöp Attila.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban elhangzott teljesen valótlan állításokkal szemben ugyanis a MET és az Oltalom Karitatív Egyesülettel kapcsolatban a következők a tények: nem húszezer, hanem összesen ezer férőhelyen nyújt szociális szolgáltatásokat a két szervezet, az általuk ellátott feladatokat állami támogatással teszik, összesen 8,6 milliárd forintot kaptak 2010 óta, illetve Budapesten a hajléktalanellátás férőhelyeinek mindössze öt százalékát tartják fenn.

Kitért arra is, hogy országosan összesen 240 szervezet vesz részt a hajléktalanok ellátásában, ebből a MET-en és az Oltalom Karitatív Egyesületen kívül 28 szervezet kap civil szervezeteknek járó normatív finanszírozást. Az ő esetükben – a MET-tel és az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellentétben – adótartozásról nem tudnak, ezek a szervezetek feladatukat stabilan ellátják.

Ha a MET úgy dönt, hogy megszünteti a szolgáltatásait, akkor az állam és az önkormányzatok felelősségüknél fogva ellátják a rászorultakat.

A szociális ellátások megszervezésének felelősségi köreit a szociális törvény tartalmazza – világított rá Fülöp Attila.

Szólt arról is, hogy minden szociális szolgáltatást végzőnek törvényi kötelezettsége van a szolgáltatás esetleges megszüntetése előtt három vagy hat hónappal a kormányhivatal felé jelzéssel élni. A MET ilyen hivatalos jelzéssel nem élt – tudatta.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy aki a szociális területen feladatteljesítést vállal állami finanszírozás mellett, példát is mutat kiállásával, tetteivel. Kijelentette: jelenleg Iványi Gábor tetteivel, kiállásával a rájuk bízottakat veszélyezteti, és saját munkavállalóival szemben felelőtlenül jár el. – Bízom benne, hogy a személyeskedésen még felül tud kerekedni a másokért vállalt felelősségvállalás, és a többi szolgáltatóhoz hasonlóan a MET is teljesíti az alapvető elvárásokat: betartja a törvényeket, megfizeti az adót, ellátja az elvállalt feladatát – zárta közleményét Fülöp Attila.

 

Válasz Donáth Annának

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Donáth Annának, a Momentum egykori elnökének írt nyílt levelet. Mint a helyettes államtitkár írta, Donáth Anna a közösségi oldalán néhány napja közzétett egy írást, amelyben arról tájékoztatott, hogy a MET érdekében az ellenzéki politikus az Európai Bizottsághoz fordult. Donáth Anna szerint Iványi Gábor egyháza már nem tudja fizetni az alkalmazottait a NAV-elvonások miatt, illetve a magyar állam alkotmánybírósági és európai emberi jogi döntés ellenére sem hajtja végre a kötelezettségét, és nem ismeri el egyházként a minden feltételt teljesítő MET-et.

Fürjes Tamás kifejtette:

a MET helyzete annyira unikális, hogy egyedüliként rendelkezik bejegyzett egyházi státusszal, ami azt jelenti, hogy a MET a magyar törvények szerinti második legmagasabb egyházi státuszt élvezi.

Hozzátette, valótlan az az állítás, hogy a MET jogi tekintetben nem egyház, ennél fogva ormótlanság azt is állítani, hogy a magyar állam nem tett eleget bármely, rá nézve kötelezést megállapító fórum döntésének. A 2010–2023 közötti időszakban a kormány összesen 28,757 milliárd forintot fizetett a MET-nek, a köznevelési és szakképzési tevékenységek támogatása az említett időszakban 16,8 milliárd forint, míg a szociális tevékenység támogatása 8,6 milliárd forint volt. Ezen túl csaknem 1,2 milliárd forintot kapott a MET a polgárok által személyi jövedelemadójuk felajánlható egy százalékából és annak állami kiegészítéséből. Fürjes Tamás hozzátette: a magyar állam minden, valamely, arra joghatósággal rendelkező döntéshozó fórum által megállapított fizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett.

Ebből megállapítható, hogy

nem igaz az az állítás, miszerint a magyar állam nem állította vissza a MET egyházi státuszát, és valótlan az is, hogy a kormány anyagilag ellehetetlenítette a MET-et, vagy hogy a magyar állam tartozik a MET-nek.

Éppen ellenkezőleg, a MET hozzájut minden, jogállásához kapcsolódóan őt megillető állami forráshoz, azonban nem tett eleget az államháztartás felé fennálló befizetési kötelezettségeinek, így valójában a MET tartozik a magyar államnak – világított rá a helyettes államtitkár.

A közlemény végén Fürjes Tamás megkérte Donáth Annát, hogy a tényeket figyelembe véve értékelje újra a MET helyzetéről alkotott álláspontját, és ennek alapján vonja vissza az ügyben joghatósággal nem rendelkező Európai Bizottságnak írt levelében foglaltakat. Ezen felül a helyettes államtitkár azt is kérte, hogy a momentumos politikus győzze meg Iványi Gábort arról, hogy felelősen gazdálkodjon a rá bízott javakkal, és különösen felelősen járjon el abban az egyébként elismerésre méltó szolgálatban, amit kétségtelenül a társadalom perifériájára szorult emberek között végez.

Borítókép: Iványi Gábor lelkész (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.