Mehet-e közösségbe a náthás gyerek?

A Tolna vármegyei hírportál próbált választ találni az örök dilemmára: náthás gyermekünket elküldhetjük-e iskolába, óvodába, vagy jobb, ha inkább otthon marad mások egészségének érdekében?

Forrás: TEOL2023. 10. 21. 18:53
Nátha, megfázás, betegség
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb náthával, enyhe köhögéssel járhat közösségbe az egyébként láztalan, jó közérzetű gyerek. A baj abból van, amikor a szülő nem veszi komolyan a súlyosabb tüneteket, és továbbra is bölcsődébe, óvodába viszi a kicsit–  írja a TEOL részletes cikkében.

Milyen tünetekkel menjen és ne menjen a gyerek közösségbe?

A Tolna vármegyei hírlap újságírója egy gyermekorvos és egy bölcsődevezető véleményét kérte ki.

Dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos úgy véli, megfázásos tünetekkel – kisebb náthával, enyhe köhögéssel – járhat egy gyerek közösségbe, de akinek hőemelkedése, láza is volt, már fertőz másokat, akkor is, ha reggel láztalan, ezért jobb otthon maradnia – mondta az orvos a lapnak.

 Gennyes orrfolyással, kínzó köhögéssel küzdő gyereket akkor sem javasolt közösségbe vinni, ha nincs láza.

Az igazoltan allergiás gyermek, ameddig csak az allergiás náthának megfelelő tünetei vannak, látogathatja a közösséget, ám ha hőemelkedés, láz jelentkezik, az már nem az allergia tünete, tehát közösségbe sem mehet – írták.

Hányás, hasmenés esetén célszerű kezdetben otthon tartani a gyermeket, akkor is, ha gyomorrontás az ok, ami egy-két nap alatt tüneti kezeléssel rendeződik. Amennyiben az emésztőszervi tünetek mellé egy-két nap után hőemelkedés vagy láz társul, az már fertőző betegséget jelent, tehát gyógyulásig nem mehet közösségbe a gyerek. Kötőhártya-gyulladással szintén nem látogathatja a közösséget, amíg a szeméből gennyes váladék ürül.

Tóth Nikolett, a Szekszárdi Városi Bölcsőde vezetője azt hangsúlyozta, hogy a szülők mindig várják ki a gyermek teljes gyógyulását, mielőtt visszaengedik őt a közösségbe, és ha bizonytalanok ez ügyben, kérjék ki a gyermekorvos tanácsát.

Azt ugyanakkor Tóth Nikolett is elmondta, hogy a láz nélküli, enyhe állapotban jelentkező köhögés, orrfolyás nem nagy probléma, kezelést, otthon maradást nem igénylő állapot. Ilyenért nem tiltanak ki gyermeket a közösségből. Ám ha azt látják egy kicsinél, hogy sűrű, zöld váladék távozik az orrából, nehezen kap levegőt, köhög, bágyadt, rossz a közérzete, nem eszik, jelzik ezt a szülőnek, és ha egy-két nap után sincs változás, megkérik, hogy tartsa otthon a gyereket, és beszéljen az orvosukkal.

A teljes cikk ide kattintva érhet el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.