Ők jönnek, ha a migránsok átvágják a kerítést

Az elmúlt hetekben tízezrek próbálták átlépni Magyarország déli határát illegálisan – sikertelenül. A helyzet kezd eldurvulni, a kerítést naponta vágják át, az embercsempészek immár lőfegyverrel támadnak a rendőrökre, akik állják a sarat. Az egyre brutálisabb tapasztalatokról Baukó Levente ezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetője számolt be a Magyar Nemzetnek.

2023. 10. 17. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozódik a migrációs nyomás a déli határokon: míg az év elején átlagosan heti kétezer embert akadályozott meg a hatóság az illegális határátlépésben, addig augusztus elejére ez a szám már elérte a heti hatezer főt, szeptemberre és októberre megközelítette a heti tízezretet – derül ki a Police.hu-n közzétett adatok alapján.

A helyzetről Baukó Levente ezredest, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetőjét kérdeztük, aki elmondta: illetékességi területén több mint 68 ezer fővel szemben intézkedtek a kollégái, akik tiltott módon lépték át Magyarország határát. – További hatvenezer főt pedig megakadályoztak abban, hogy elkövessék a határsértést – tette hozzá a főtiszt. Érdemes még egyszer kiemelni: ez „csupán” a Csongrád-Csanád vármegyei határszakasz.

Baukó Levente hangsúlyozta,

 eddig idén összesen 138 ezer fővel szemben intézkedtek illegális határátlépéssel kapcsolatos cselekmények miatt, ami csaknem négy százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Bár ez egy igen magas szám, a főtiszt szerint meg sem közelíti a 2015-ös értékeket: az akkori statisztikák szerint a hatóságok mintegy négyszázezer illegális határátlépést regisztráltak. – Azt tapasztaljuk, hogy 2019 óta folyamatos az emelkedés, 2021-ben voltak az első kiugrások az adatokban, és azóta évente meredeken emelkedik az illegális határátlépéssel próbálkozók száma – hangsúlyozta Baukó Levente.

Az ezredes szerint a migránsok nyugat-balkáni útvonala mára igen bejáratottnak számít, a közlekedési infrastruktúra vonzóvá teszi ezt régiót az embercsempészeknek is. 

Erre példaként említette, hogy a magyarországi szakaszon az M5-ös autópálya Budapestre vezet, onnan pedig – látszólag – szabad az út Nyugat-Európa felé, ezért is nőtt meg a déli határon próbálkozók száma.

– A migránsok egyre erőszakosabbak, fával, kővel és minden olyan tárggyal dobálják a kollégáimat és járműveiket, ami csak a kezük ügyébe kerül – válaszolt azon kérdésünkre Baukó Levente, hogy trendszerűnek tekinthetők-e azon atrocitások, amelyek az elmúlt hetekben nyilvánosságra került videófelvételeken láthatók. A főtiszt hozzátette: a tiltott határátlépés módszereiben is tapasztalható változás, ugyanis míg korábban inkább létrákkal próbálkoztak a migránsok, addig mostanra elterjedt az erővágó használata, amivel kilyukasztják a kerítést és a nyíláson keresztül kelnek át.

Azon kérdésünkre, hogy miként történik a határzárban keletkezett károk felmérése és helyreállítása, Baukó Levente elmondta, hogy a sérüléseket a határrendészek jelentik és 24 órás készenlétben áll egy javítócsoport, amely a rongálásokat azonnal megjavítja.

Érdeklődésünkre, amely szerint találtak-e alagutakat mostanság, az ezredes kiemelte, hogy 2022-ben fedezték fel az utolsót, egészen addig 32 alagutat vagy alagútkezdeményt fedeztek fel.

A déli határon egyre többször használnak fegyvert a migránsok és az embercsempészek. 

Kérdésünkre a főtiszt kifejtette, hogy a rendőrök és határvadászok fegyverhasználatának részleteit a rendőrségi törvény szabályozza, és ha az ott leírt feltételek teljesülnek, akkor a rendőrök és a határvadászok is viszonozhatják a tüzet. Baukó Levente arra is kitért, hogy a hatályos nemzetközi szabályok szerint a magyar rendőrök nem nyithatnak tüzet Szerbia irányába, hiszen azzal határrendsértést követnének el. Ám ha a feltételek fennállnak, vagyis például a járőröknek veszélyben van az életük, akkor használhatják fegyverüket.

A déli határszakaszon a szerb hatóságokkal közösen hajtunk végre járőrszolgálatot Magyarország és Szerbia területén is. Általában egy szerb rendőr mellett egy magyar rendőr teljesít szolgálatot, de a létszám, az arányok nincsenek kőbe vésve, az a két fél megegyezésén múlik – fejtette ki Baukó Levente. Egy ilyen esetben a fegyverhasználat úgy működik, hogy mindig azon ország törvényi rendelkezései a mérvadók, amelynek területén szolgálatot teljesítenek a járőrök. Kérdésünkre a főtiszt elmondta: a magyar rendőrségi törvény a lényegi passzusokat tekintve nem sokban tér el a szerbiai jogszabálytól, így a jogalkalmazás területén is hatékony az együttműködés.

Borítókép: Baukó Levente ezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetője

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.